• gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto

Hoezee voor de Grote Toren

GORINCHEM Het feestjaar van de Grote Toren in Gorinchem werd zaterdagmiddag ingeluid. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de Grote Toren van Gorinchem zijn hoogste punt bereikte. De bouw zou zijn begonnen in de tijd dat de heren Van Arkel Gorinchem stichtten in 1212, maar pas in 1517 bereikte de toren zijn hoogste punt. Dit wordt in 2017 gevierd met allerlei activiteiten in en rond de Toren.

Met een luid en duidelijk hoezee voor de Grote Toren gaf stadsomroeper Roy Grünewald het startsein voor het jubileumjaar. Daarna gaf hij het woord aan wethouder Arjen Rijsdijk. De aftrap vond plaats in het Bezinningscentrum onderin de toren. Daarna gaf stadsbeiaardier Hennie Blom een bijzonder concert op het carillon van de toren waarin muziek van vijfhonderd jaar geleden tot nu een belangrijke rol speelde. In de stad bleef menigeen even stilstaan om naar de muziek te luisteren.

Morgen tijdens de Culturele Route (zondag 14 mei) treedt Drieërlei op in het Bezinningscentrum; zij spelen Franse en middeleeuwse volksmuziek van 14.00-16.00 uur. Ook is er op zondag om 14.00 uur een extra mogelijkheid om de toren te beklimmen.

Van mei t/m september zijn er elke 2e zondag van de maand tijdens de Culturele Route extra activiteiten in of rond de Grote Toren. Elke laatste zondag van de maand wordt het 'Culinair genieten' tijdens de koopzondag op de Groenmarkt; de eerste is op 28 mei met oesters & bubbels. Via Facebook @mooigorinchem kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete lied op het carillon. Hieruit wordt een Top 10 samengesteld die op donderdag 18 mei van 19.00-20.00 uur op het carillon wordt gespeeld.

Van 13 mei t/m 30 september is in het Bezinningscentrum tijdens openingstijden een expositie te zien van foto's van de Grote Toren uit het historisch archief. Torenklimmen kan elke zaterdag van mei t/m september om 13.00 en 15.00 uur met een ervaren gids. Opgeven kan via het VVV, info@vvvgorinchem.nl. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op Mooigorinchem.nl.