• Helen Vergouwen, 552 (Ode aan Ad Dekkers), 2019; cortenstaal; 13 x 13,5 x 20cm (oplage 10)

    Helen Vergouwen

Hommage aan Ad Dekkers in Gorcumse Stadhuis

Hommage aan Ad Dekkers

GORINCHEM De Werkgroep Tentoonstellingen houdt tot en met 12 juli de laatste tentoonstelling in het Stadhuis van Gorinchem.

De werkgroep is opgericht in 1985, organiseerde sindsdien meerdere tentoonstellingen in De Nieuwe Doelen, was de organisator van vier beeldententoonstelling in de openbare ruimte in Gorinchem en richtte vanaf 1994 (de opening van het nieuwe stadhuis) zo'n 130 tentoonstellingen in met rond de 500 kunstenaars. Gevarieerde tentoonstellingen: schilderijen, tekeningen, foto's, grafiek en beelden. In uiteenlopende stijlen en technieken. Met daarin ruimte voor kunstenaars uit Gorinchem en de regio, uit het hele land en zelfs met gastpresentaties van kunstenaars uit België, Hongarije en Roemenië. Niet zelden participeerde de werkgroep in actuele manifestaties, georganiseerd door kunstinstellingen in de regio.

Daarnaast sloten de tentoonstellingen met enige regelmaat aan op tentoonstellingen in het Gorcums Museum of op de plaatsing van kunsttoepassingen in de stad. De meeste tentoonstellingen waren groepspresentaties rond een of een duo-tentoonstelling onder de titel Contrasten. De werkgroep richtte zich vooral op de beroepskunstenaar (schilder, fotograaf, beeldhouwer), maar ook de betere amateur kreeg de ruimte. Onder meer met een fotografencollectief, cursisten van TOON, de Merwefilmers, Talens Paletprijs e.a. De werkgroep organiseerde meerdere buitententoonstellingen in Gorinchem (Lingehaven, Gorinchem-Oost), binnenstad, Lingewijk), maar ook buiten Gorinchem, bijvoorbeeld in Oosterhout en Sint Niklaas (BE).

De eerste tentoonstelling in het nieuwe stadhuis was van 29 april t/m 15 juni 1994 met een bescheiden overzicht van werk van Ad Dekkers, beschikbaar gesteld door verzamelaars uit Gorinchem en omgeving. De laatste tentoonstelling sluit een periode van 25 jaar tentoonstellingen in het stadhuis af. Niet toevallig heeft deze tentoonstelling als titel Hommage aan Ad Dekkers. Met het werk van zes kunstenaars die eerder deelnamen aan tentoonstellingen in het stadhuis en het Gorcums Museum en die op uiteenlopende manieren schatplichtig zijn aan het werk van Dekkers. Geometrisch abstract werk van Niko de Wit (beelden en penningen), Helen Vergouwen (beelden), Erik Oldenhof (schilderijen), José Heerkens (schilderijen), Bas van de Wal (schilderijen) en Ditty Ketting (schilderijen).