Horecaontwikkelaar wil zonder Genesis verder Buiten de Waterpoort

GORINCHEM Wat te verwachten viel, is nu een feit. Er is definitief een breuk ontstaan in de al niet al te beste relatie tussen de horeca-ondernemers Nick Bouthoorn en Willem Hak, de uitbaters van rockcafé Genesis Buiten de Waterpoort, en horecaontwikkelaar Berry Voet.

'De investeerder en ontwikkelaar hebben vlak voor aanvang van de bouw de samenwerking met ons stopgezet. Ze willen alleen door.' Dat bericht plaatste Hak dinsdag op zijn Facebookpagina. ,,Er deden de afgelopen twee weken allerlei verhalen de ronde. Door dit bericht te plaatsen bevestigen we dat er een streep is gezet door de gezamenlijke nieuwbouwplannen. Voet heeft de relatie eenzijdig beëindigd", aldus Hak. De 'afscheidsbrief' is gedateerd 18 augustus 2016. Voet beaamt het nieuws van zijn voormalige zakenpartner. ,,Genesis heeft de deadline een paar keer overschreden. Omdat ik allerlei investeringen heb gedaan, moeten er nu echt gaan worden gebouwd."

Een 'hotel met faciliteiten', zo noemt Voet het gebouw dat Buiten de Waterpoort wordt gebouwd. Genesis gaat tegen de vlakte. Er komt geen nieuw café, wat de eigenaren wel beoogden, voor in de plaats. Althans, zo liggen de kaarten er nu voor. Hak en Bouthoorn hebben op het moment van schrijven (lees: woensdagmiddag) een gesprek met vastgoedwethouder Marcel Doodkorte.

In de hoop dat er nog wat te lijmen valt. Zo niet dan zou het kunnen uitmonden in een rechtszaak. Collega-wethouder Arjen Rijsdijk, die de binnenstad in zijn portefeuille heeft, zei op 17 mei jongstleden in een uitgebreid achtergrondverhaal in deze krant dat de gemeente indien gewenst graag een bemiddelende rol speelt. Hak uitte in dat artikel veel kritiek op zowel de gemeente als Voet. Laatstgenoemde verweet hij achter de schermen allerlei zaken met de gemeente te hebben geregeld waar Genesis ook bij betrokken had moeten zijn. Zowel de bouwvergunning als de erfpacht kwamen in handen van Voet, die stelt dat alles in overleg is gebeurd. ,,We zijn jarenlang (de planvorming begon in 2012, red.) met elkaar in gesprek geweest. Van mijn kant altijd met de intentie om het samen te doen." Hij neemt het Hak kwalijk dat hij hem publiekelijk de maat heeft genomen. ,,Door de vuilspuiterij op social media en in kranten heeft hij het voor zichzelf onmogelijk gemaakt."