Huiskamertheatertour door Gorcumse binnenstad

Laura van Horik

GORINCHEM De allereerste huiskamertheatertour voor volwassenen vindt op zondag 4 oktober in de binnenstad van Gorinchem plaats. Acht verschillende huiskamers zullen tijdens dit project achtergrond zijn voor diverse kleinkunstvoorstellingen. ,,Samen zijn en proeven aan de diversiteit van theater: wat wil je nog meer?", zegt organisator Annet Eikelboom.

Hoewel het project een idee was van De Spreekkamer, hebben Annet Eikelboom en Mirjam van den Bogaard de organisatie op zich genomen. De tour heeft twee verschillende routes en bestaat uit 25 man per groep. Om 13:00 uur wordt er gestart bij theater Peeriscoop. De groepen worden begeleid door een gids, die hen naast de voorstellingen in de huiskamers ook een stukje van Gorinchem zelf laat zien. Tijdens elke route worden er vier huiskamers aangedaan waarin telkens een andere voorstelling van een half uur te zien is. Van tevoren kan er gekozen worden op artiesten, maar waar de voorstellingen uit bestaan en hoe de huiskamers eruitzien weet niemand van tevoren. Dat verrassende effect maakt het juist ook zo leuk, zegt van den Bogaard. ,,De artiesten spelen echt in de huiskamersferen. Er staat geen podium of iets dergelijks; het draait echt om die ruimte of die bijzondere locatie. Het zijn intieme huiselijke theatertjes en doordat je er zo bovenop zit, word je er extra door geraakt."

Eikelboom en van den Bogaard hebben geprobeerd de tour zo afwisselend mogelijk te maken. Niet alleen qua artiesten, maar ook qua huiskamers zelf. Eikelboom: ,,Er zijn vrij normale huiskamers, maar ook kamers waar je normaal niet binnenkomt. Het is een hele belevenis. Je wordt op een positieve manier verrast, maar vaak loop je aan zoiets voorbij. Het is daarnaast leuk dat sommige voorstellingen al een voorproefje zijn voor het nieuwe theaterseizoen van De Nieuwe Doelen."

Ondanks dat de tour nog niet eens geweest is, hebben ze al een hoop positieve reacties gehad, zegt van den Bogaard. ,,Het is alleen al super om dit samen met Annette, De Spreekkamer en Theater 't Pand te regelen. We hebben natuurlijk mensen moeten vinden die hun huiskamer beschikbaar wilden stellen, maar daar kregen we eigenlijk alleen maar goede reacties op. Als het aan Annette en mij ligt doen we dit volgend jaar weer en wie weet dan wel met meer huiskamers. Het mag wat ons betreft groeien hier in Gorcum, maar als de intieme sfeer in de huiskamers maar behouden wordt."

Reserveren voor de tour kan via Theater 't Pand: www.theaterpand.nl