• Fred Mertens

'Ik houd van Italië, geschiedenis en een goed glas wijn'

GORINCHEM De expositie 'De Smaak te Pakken' is weer ten einde. Het museum kan terugzien op een heel geslaagd project, mede dankzij de vele randactiviteiten, georganiseerd op initiatief van programmamaakster Ineke Hagen. Maar culinair Gorcum houdt natuurlijk niet op en wij genieten nog even na. Dat doen we met horecaondernemer Ronald Verduijn die met zijn bedrijf gevestigd is in een heel bijzonder, historisch gebouw: de Caponnière aan de Kanselpoortweg; een omweggetje waard.

door Fred Mertens

Als je La Caponnière binnenkomt 'proef' je als het ware de geschiedenis van dit uit 1893 stammende verdedigingswerk bij de schutsluis naar het Merwedekanaal. Nu zorgen twee open haarden voor warmte en de bijzondere sfeer.

LUCCA Waarom juist hier een proeflokaal? Verduijn: ,,Ik houd van Italië, geschiedenis en een goed glas wijn. Mijn liefde daarvoor begon ruim 20 jaar geleden in Lucca, de geboorteplaats van onze buurvrouw Letizia. We werden bij haar ouders in Lucca gastvrij ontvangen en ik mocht genieten van de kookkunsten van haar vader. Sindsdien ben ik vaak in verschillende seizoenen in Italië geweest. Daar leerde ik de streekkeuken en seizoensproducten kennen. Toen we later naar Arkel verhuisden, bleek dat op ons huis nog de bestemming 'kruideniersbedrijf' rustte. Ik ben toen gestart met Trentanove, een winkel in Italiaanse producten die ik soms zelf uit Italië haalde. En in 2017 kon ik La Caponnière overnemen."

CROSTINI Is La Caponnière geschikt voor grote gezelschappen of alleen voor de eenzame wandelaar? ,,Iedereen is welkom. Door de week zijn er vaak gezelschappen van bedrijven en verenigingen (via reservering), op zaterdag en zondag komen er steeds meer mensen na een wandeling over de wal een glas wijn drinken met een crostini of een espresso. In de toekomst wil ik meer met de geschiedenis van de Caponnière gaan doen. Misschien een gerechtje met soldatenkost!"

BREED ASSORTIMENT Hoe Italiaans is La Caponnière geworden? ,,Ik houd erg van Italiaanse wijn, maar alle gasten moeten het naar hun zin hebben dus schenk ik natuurlijk ook andere wijnen. Daarnaast heb ik een breed assortiment port, een specialiteit van mijn voorganger, en een aantal speciale en Nederlandse biertjes maar ook Italiaanse frisdranken. Daarbij serveer ik dan graag wat Italiaans georiënteerde crostini's, Italiaanse vleeswaren en kaasplankjes."

Meer informatie over Proeflokaal La Caponnière is terug te vinden op www.caponniere.nl