'Ik kies. Rivierenland Gezond' geeft Avondvierdaagse in Vuren een gezonde start

VUREN De Avondvierdaagse is een happening waarbij sportiviteit voorop staat. Wethouder Bel van de gemeente Lingewaal en de GGD waren op 8 juni met 3 Fruity's aanwezig bij de start op Basisschool 'Het Kompas',  in Vuren. Zij benadrukten het gezonde karakter van de Avondvierdaagse en vroegen aandacht voor een gezonde beloning tijdens de slotavond.

Een vrolijke start van de Avondvierdaagse dit jaar in Vuren. De Fun Fruity's, opvallende, 'fruitige' mascottes in de vorm van een banaan, peer en aardbei begaven zich onder de deelnemers en deelden appels uit aan de kinderen. Ze werden daarbij geassisteerd door wethouder Bel en een team van 'Ik kies. Rivierenland Gezond'. De wethouder en het team deelden flyers uit en gingen met ouders in gesprek over de slotavond. Op de flyer staan voorbeelden van gezonde beloningen die passen bij een sportieve prestatie. Snoepgoed is niet het enige dat kinderen leuk vinden. Een gum, bellenblaas, sleutelhanger en stoepkrijt zijn prima alternatieven. Zeker als ze leuk verpakt zijn en aan een slinger of ketting hangen!

Overgewicht is in deze regio een serieus probleem. Ongeveer de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Omdat we weten dat overgewicht op jonge leeftijd een betrouwbare voorspeller is van overgewicht op volwassen leeftijd, zet het project vooral in op kinderen. Hierbij spelen de ouders van kinderen een belangrijke rol. Ouders hebben veel invloed op het eetgedrag van hun kinderen. Ze verzorgen de maaltijden, geven tussendoortjes mee en bepalen de voedselkeuze. Helaas denken veel ouders nog dat overgewicht op de kinderleeftijd er wel 'uit zal groeien', maar dat blijkt dus vaak niet het geval.

Deze actie rondom de Avondvierdaagse maakt deel uit van het regionale project 'Ik kies. Rivierenland Gezond'. Onder regie van GGD Gelderland-Zuid werken de provincie Gelderland, gemeenten en zorgprofessionals in deze regio samen om hun inwoners lichamelijk en mentaal fitter te krijgen. Vanuit dit project wil men een gezonde leefstijl bevorderen. Maar het is uiteindelijk aan de mensen zelf om (gezonde) keuzes te maken. Dat geldt ook voor de beloning op de slotdag van de avondvierdaagse.