• SONY DSC

    Laura van Wijnen

Ilhan Tekir kiest voor D66

GORINCHEM Gorcums raadslid Ilhan Tekir sluit zich aan bij D66 en vertrekt vanaf 15 juni uit de gemeenteraad. Hij geeft zijn zetel terug aan GroenLinks tot aan de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Daarmee laat hij zien een echte democraat te zijn", aldus Ingrid Zwaan, afdelingsvoorzitter van D66 Gorinchem.

door Tim Hartman

Begin september werd Tekir uit de GroenLinks-fractie gezet vanwege zijn uitspraken in de Volkskrant van 11 augustus omtrent de situatie in Turkije en de rol van president Erdogan. In plaats van gehoor te geven aan het verzoek om zijn zetel af te staan aan GroenLinks ging Tekir op persoonlijke titel door in de raad. Tot 15 juni dus, dan krijgt GroenLinks alsnog haar tweede zetel terug. ,,Destijds had ik mijn redenen om zelf door te gaan", aldus Tekir.

Tekir sprak met zo'n vijf politieke partijen in Gorinchem. ,,Maar bij D66 had ik het beste gevoel", legt Tekir uit. ,,Gorinchem heeft meer D66 nodig." Zwaan: ,,We heten Tekir van harte welkom en het wederzijds vertrouwen is goed."

De gedachte om zelf een politieke partij in Gorinchem op te richten is door zijn hoofd gespookt, maar strookt niet met de gedachte dat hij tegen versplintering in de politiek is.

Hij stapt pas 15 juni uit de gemeenteraad, omdat Tekir betrokken is bij de vertrouwenscommissie bij de keuze voor een nieuwe burgemeester, die 29 mei wordt gekozen. ,,Daarom geef ik pas na die tijd de zetel terug aan GroenLinks. Maar als het aan mij ligt, is de Gorcumse politiek na de gemeenteraadsverkiezingen nog niet van me af", zegt hij lachend. Zwaan voegt toe: ,,Na de zomer wordt onze kieslijst bekend. Dan wordt ook bekend of de heer Tekir verkiesbaar is."

Wie er namens GroenLinks in de gemeenteraad plaatsneemt is nog onbekend. ,,We hebben zelf ook pas vanmiddag het nieuws gehoord dus daar kijken we nog naar", aldus fractievoorzitter Rutger van Breemen.