Inbrekers actief? Buurtpreventie ook!

GORINCHEM In de Annie MG Schmidtwijk in Gorinchem Oost is al geruime tijd een vrijwillig buurtpreventieteam actief. Dat werpt zijn vruchten af! Het aantal auto-inbraken is bijvoorbeeld al afgenomen. Dat succes heeft ertoe geleid dat steeds meer burgers zelf het voortouw nemen om de veiligheid in hun wijk te bewaken.

De mannen en vrouwen van Buurtpreventie Annie MG Schmidtwijk lopen al geruime tijd op wisselende tijden (niet alleen 's avonds) hun rondes in de wijken van Gorinchem Oost. Zij werken nauw samen met politie en team wijkbeheer van de gemeente Gorinchem. Als zij situaties zien die uitnodigend zijn voor inbrekers, dan attenderen ze de betrokkenen daarop. Hun aanwezigheid in de wijk heeft zijn nut al bewezen getuige de daling van de criminaliteit.

Het team rapporteert ook onveilige zaken als kapotte lantaarnpalen, een verdwenen putdeksel en losliggende tegels. Zij zijn als het ware de ogen en oren van hun wijk.

Ook op andere plekken in Gorinchem zijn buurtpreventieteams actief. In Stalkaarsen gingen onlangs maar liefst 30 vrijwilligers aan de slag om hun buurt veiliger te maken. De buurtpreventieteams in Gorinchem staan in nauw contact met die in andere gemeenten zoals Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, Groot-Ammers en Leerdam. Zij werken meer en meer samen en wisselen onderling regelmatig informatie uit.

Wijken die er ook over denken om buurtpreventie te starten en willen weten hoe dat aan te pakken, kunnen contact opnemen met team Wijkbeheer van de gemeente Gorinchem (0183) 659 684, wijkbeheer@gorinchem.nl Mike Amennou van Buurtpreventie Annie MG Schmidtwijk, buurtpreventie_amgschmidtwijk@ziggo.nl.

Steeds meer Gorcumers maken gebruik van de Veilige buurtapp. Met deze app houden buren eenvoudig een oogje in het zeil. Ze staan via de mobiele telefoon met elkaar in contact zonder daarbij telefoonnummers uit te hoeven wisselen. Meer informatie hierover is te vinden op www.veiligebuurt.nl.

Fotobijschrift: De mannen en vrouwen van buurtpreventie AMG Schmidtwijk met wijkagent Cor van Santen en wijkcoördinator Ans Verkerk van gemeente Gorinchem