• OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inspiratie voor sporten in de toekomst

GORINCHEM ,,Tijdens het jaarlijkse landelijke congres voor de sport is de gemeente Gorinchem uitgekozen als dé voorbeeldgemeente van Nederland op het gebied van sport als middel." Zo zouden volgens Gorinchem Beweegt over een aantal jaar de kranten moeten berichten. Om inspiratie op te doen voor het sportplan 2014-2018 en verbinding te leggen tussen de zorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en de sport organiseerde Gorinchem Beweegt donderdagavond een inspiratieavond in de Van Rappardhal.

,,Vanavond hebben we de zaadjes geplant. Het gaat er nu om dat we de bloem gaan verzorgen", legt Devie de Ronde van Gorinchem Beweegt donderdagavond na afloop metaforisch uit. ,,In de kern gaat het erom dat er nu mensen van verschillende vakgebieden elkaar hebben ontmoet en input hebben gegeven."

Niet alleen mensen van sportverenigingen kwamen dan ook donderdagavond richting de Van Rappardhal. Mensen uit de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven gingen het gesprek met elkaar aan over hoe sportend Gorinchem er in de toekomst uit moet komen te zien. Onder leiding van Daniël Klijn, die zich bezig houdt met bestuurskunde binnen verenigingen, werden de meest uiteenlopende ideeën in verschillende groepen geopperd: ,,Een sportpas waarmee je een maandelijks bedrag betaalt om te kunnen sporten en vervolgens zelf kiest welke sport je doet", luidt een idee. Ook raadsleden waren vertegenwoordigd tijdens de avond. Zo stelde Hafid Chaaby voor om ook kerken en moskeeën meer in aanraking te laten komen met sport. Steef Joosten van KBS Mariëngaarde opperde om meer pauzetijd te benutten voor sport en ook de beschikbare ruimtes beter te benutten. Binnen zijn groep kreeg hij bijval: ,,Het hokjesdenken moet er uit. Ruimtes van de een moeten benut kunnen worden door een ander. De Van Rappardhal kent zalen die overdag gewoon leeg staan. Gebruik die", luidde het advies.

Wethouder Freije was heel de avond aanwezig en is blij met de stimulans: ,,Er zijn kansen met elkaar uitgedacht. Mijn boodschap is: 'denk verder na'. Niet alleen de overheid, maar met elkaar. Want sport is niet alleen beweging, maar ook betrokkenheid."

Of de avond jaarlijks terugkomt is volgens De Ronde afhankelijk van de behoefte van de verschillende partijen, maar het streven is er wel: ,,Er zijn zoveel mensen die anders denken en dat is goede input voor ons. Op 29 september volgt bovendien het tweede sportcafé voor de sportverenigingen. Hier kan een vervolg worden gegeven aan alle ideeën."

Volgens wethouder Freije moeten in het voorjaar 2016 de ideeën van de avond gebundeld zijn en gereed worden gemaakt. ,,Het is een lastig proces, omdat er zoveel verschillende partijen, waaronder ook club- en buurthuizen, belang bij hebben. Dan moet je die mensen eerst bij elkaar brengen. Dat hebben we nu gedaan, want de opkomst was nog eens fantastisch."