• v.l.n.r. Skip Bronkhorst, Mirjam van den Bogaard, Yrsa Voorbergen

    Lucas Versteeg

Jongerengroep Theaterhuis Gorinchem maakt interactief muziektheater

GORINCHEM - De jongeren uit de productiegroep van Theaterhuis Gorinchem voeren 19 en 20 april de voorstelling 'Kings of War' op in Theater de Waan. De 9 spelers gidsen hun publiek door een avontuurlijk spel over macht, leiderschap en verantwoordelijkheid. Het is een competitie, maar er zit ook een boodschap in het verhaal: Een keuze kan grote gevolgen hebben.

Door Lucas Versteeg

Kings of War is oorspronkelijk een stuk over Shakespeares koningen van Toneelgroep Amsterdam, maar de Gorcumse groep heeft het stuk bewerkt tot een dynamische productie. ,,In een klassieker zijn de thema's vaak nog steeds actueel. Dat is bij deze voorstelling ook het geval", aldus regisseur Mirjam van den Bogaard. Tijdens de voorstelling verkennen de spelers samen met het publiek de arena van de macht. Het publiek wordt in vakken verdeeld en krijgt vragen zoals: 'Mag een leider fouten maken?' Mensen mogen naar voren komen, er zal een challenge tussen de spelers plaats vinden en er is zelfs een 'gevangenisbank'. Een groot spektakel dus.
In het stuk zitten twee juryleden en zeven leiders, met ieder een andere visie op macht. Yrsa Voorbergen (17) vertolkt de rol van Karla Marx. ,,Ze weet héél goed wat ze wil: gelijkheid." Verder zijn er leiders met bijvoorbeeld positiviteit of vertrouwen als uitgangspunt. Yrsa: ,,Een deel van het verhaal ligt in handen van het publiek. Ze komen er gaandeweg achter dat al hun beslissingen grote consequenties hebben."

De spelers laten zich van verschillende kanten zien. Ze dansen, zingen, acteren en sommige maken muziek. Muzikaal leider Izak Boom heeft speciaal voor de voorstelling muziek gecomponeerd. ,,Wij mochten hierbij meedenken over de sfeer die de muziek meebrengt", aldus Yrsa. Zij speelt piano in het stuk en Skip Bronkhorst (18) begeleidt de voorstelling met drum en elektrische gitaar. Hij speelt ook jurylid Roel. ,,Ik heb al eerder muziekoptredens gedaan, maar toneelspelen is nieuw voor mij. Het was even wennen, maar ik vind het ontzettend leuk."

De leeftijd van de jongeren varieert van 16 tot 23. Skip: ,,De sfeer in de groep is goed, ook al zijn we allemaal erg verschillend. De één houdt van dans, de ander van zingen, maar toch kunnen we allemaal samen ons ding doen." Elke maandagavond komt de groep bij elkaar om te oefenen en in de weken voor de voorstelling zijn er weekendrepetities. ,,De poster is inmiddels af, dus die zullen we door Gorinchem gaan verspreiden'', aldus Mirjam.

De jongeren kijken uit naar de voorstelling die in april wordt opgevoerd. ,,We hopen mensen aan het denken te zetten. Het kan een zwaar thema zijn, maar we brengen het speels en gebruiken humor", aldus Skip. Mirjam vult aan: ,,Het is dynamisch, je zit niet anderhalf uur alleen te kijken en te luisteren, je mag zelf meedoen. Deze voorstelling laat zien dat politiek alles behalve saai en oubollig is!"

Ga voor meer informatie en kaartverkoop naar
www.theaterhuisgorinchem.nl