Juniroute met oud glas en indrukwekkende illustraties

GORINCHEM De maandelijkse Culturele Route gaat zondag 14 juni om 13:00 uur weer van start. Bezoekers zullen zich geen moment vervelen. Oude materialen die nieuwe herinneringen oproepen, een kunststagiaire die indrukwekkende illustraties maakt, een experiment dat kunstenaar en publiek bij elkaar brengt, oud glas verwerkt tot nieuwe kunst en een workshop origami, maken de juniroute weer tot een uitdaging voor iedere kunst- en cultuurliefhebbers.

De highligts van de juniroute op een rij:

Artoteek

In de Artoteek is een presentatie van Jan Eric Visser (1962) te zien met kleine objecten die gemaakt zijn van papier en afvalmateriaal. Jan Eric Visser verliet in 1987 de kunstacademie in Kampen en woont en werkt in Rotterdam. Hij verwerkt al langer dan 20 jaar zijn huisvuil tot kunst. Form Follows Garbage is zijn credo.

Galerie De Etage

Het kunstexperiment De Wand, duurt voort in Galerie De Etage. Daar hebben vier kunstenaars een wand tot hun beschikking gekregen waarmee zij mogen doen wat ze willen. Het experiment beoogt kunstenaar en bezoeker dichter bij elkaar te brengen. Kunstenaars zijn tijdens de route aanwezig voor uitleg en duiding.

Gorcums Museum

Erika Willemsen leert belangstellenden in het Gorcums Museum de fijne kneepjes van de edele papiervouwkunst origami. Je kan je voor deze workshop opgeven via email: j.versluis@gorinchem.nl. Vanaf 12 jaar, kosten € 2,50. De workshop maakt onderdeel uit van de expositie Papier in de Hoofdrol die tot en met 13 september in het museum is te bewonderen.

La Caponnière

Jacqueline van Ouwerkerk exposeert in wijn- en proeflokaal La Caponnière. Zij speelt met het verloop van de tijd. Door het gebruik van oude materialen en technieken zoals 8mm film, camera obscura, pinhole, polaroid, anthotypes legt zij herinneringen vast. Ze manipuleert deze herinneringen door de tijd te vertragen, verdikken, versnellen, stop te zetten of door meerdere tijdseenheden in een beeld te vangen.

Studio AnnemA

Helin Tazelaar uit Gorinchem loopt momenteel stage bij illustrator Annemarie Vermaak van Studio AnnemA. Daar werkt zij aan diverse opdrachten, waaronder een serie illustraties geïnspireerd op Gorinchem. Zij legde haar favoriete en meest memorabele panden van Gorinchem vast op een speelse, kleurrijke manier. Tijdens de Culturele Route is deze serie, in combinatie met een aantal schetsen, te zien in Studio AnnemA.

Ontwerp2

Tijdens de Culturele Route gaat om 14.00 uur in Atelier Ontwerp 2 de tentoonstelling Gebruiksglas van start. De expositie bestaat uit kunstobjecten van Gerard van Klei, die zijn opgebouwd uit allerlei soorten gebruiksglas zoals: flessen, wijnglazen en glazenpotjes. In de objecten spelen vorm en licht een belangrijke rol.

Ars Longa

Parallel aan de door het Gorcums Museum georganiseerde tentoonstelling Papier in de hoofdrol, presenteert Galerie Ars Longa, vier kunstenaars. Berdien Nieuwenhuizen, Martine Horstman, Elly van Ooijen en Marja Grönloh laten daar eigentijdse papierkunst zien. Objecten, interactie tussen vorm, kleur en licht, harmonicavormen met interessante lichteffecten en organische materialen komen daarbij aan bod.

Atelier Bert Welmers

Dick Stapel schildert stillevens en landschappen en hij heeft een grote naam als portretschilder. Tijdens de juniroute is zijn werk te bewonderen in Atelier Bert Welmers. Pepi Stapel exposeert daar tegelijkertijd bronzen objecten en Bert Welmers zelf laat een reeks havenschilderijen zien.