• V.l.n.r. Marjan van Beest, Bart Belser en Miranda van Beest

    Fred Mertens

Kaasboerderij aan de Linge

GORINCHEM Voedsel is door de eeuwen heen een bron van inspiratie voor kunstenaars. In het Gorcums Museum is een expositie te zien rond dit smakelijke thema. Het museum vroeg inwoners van Gorinchem e.o. naar hun verhaal over eten. Deze week: de kaasmakers van Kaasboerderij aan de Linge.


Rubriek Gorcums Museum door Fred Mertens

Ik praat met Miranda van Beest, haar partner Bart Belser en Miranda's moeder Marjan. Gert, de man van Marjan, is de negende en Miranda is de tiende generatie die is gaan boeren in Spijk. Marjan en Gert hadden zich er al bij neergelegd dat geen van hun drie kinderen het boerenbedrijf zag zitten. Ook Miranda koos voor een carrière buiten de agrarische wereld. Maar het liep anders. Zes jaar geleden kwam ze haar grote liefde tegen: Bart Belser, bedrijfsadviseur in koeienvoer. Na een paar jaar kwam bedrijfsovername toch ter sprake. Er moest naar verbreding binnen het boerenbedrijf worden gezocht. Bart, die van kinds af aan boer wilde worden, volgde een opleiding kaas maken en met elkaar ontwikkelden ze een plan voor de Kaasboerderij met hun eigen winkel.

De winkel is een bezoek waard: knus, gezellig en overzichtelijk met eigen boeren(kruiden)kazen, zuivel, honing van eigen imkerij, eieren, en tal van streekproducten uit de naaste omgeving. Bart: ,,Kaas maken kan iedereen leren, maar waar het om gaat is de verfijning, de kwaliteit. Gert, mijn schoonvader, had al eens als hobby boerenkaas gemaakt. Zijn kaastobbe uit 1983, nog steeds aanwezig voor de 'sier', was de aanleiding voor het plan van de kaasmakerij. Nu maken we echte boerenkaas van rauwe melk in onze eigen moderne kaasmakerij die aan alle eisen voldoet."

Wie zijn jullie klanten? Miranda: ,,Mensen uit Gorinchem en omstreken, maar ook diverse restaurants uit de omgeving. Onze klanten willen kwaliteit en weten waar de producten vandaan komen. Nou, de koeien die de melk leveren lopen hier in onze weide, onze varkens scharrelen op de boerderij en de kippen, de bijen die kun je zo ongeveer aanraken. Voor de klanten die wat verder weg wonen vacumeren we de kaas die dan minimaal drie maanden houdbaar is."

Meer weten over Kaasboerderij aan de Linge? Kijk op de Facebookpagina Kaasboerderij aan de Linge, op de website www.kaasaandelinge.nl of ga gewoon even langs in Spijk.