• Organisator Jan Wouters (links) en de nieuwe hoofdsponsor André de Goeij, namens BRICkshop

    Drakenbootraces

'Kippenvel van 't getrommel'

GORINCHEM Ritmisch getrommel, fanatieke deelnemers en duizenden bezoekers op de kade tussen de Visbrug en de Korenbrug. Dat kan maar één ding betekenen: de drakenbootraces komen er weer aan. Dit jaar voor de dertiende keer.


Door Tim Hartman

Het is een van de meest unieke en mooiste tradities van Gorinchem: de drakenbootraces. Zoals altijd gaan ze ook dit jaar hand in hand met de Open Havendag, die zaterdag 19 mei weer zorgt voor gezellige drukte in en rondom de Lingehaven. Het grootste spektakel vindt plaats tussen de Visbrug en de Korenbrug. Daar vinden voor het dertiende jaar op rij de drakenbootraces plaats.

NIEUWE HOOFDSPONSOR Organisator Jan Wouters is verheugd te melden dat hij voor de drakenbootraces naast Attema nog een nieuwe hoofdsponsor heeft weten te vinden: BRICKshop. ,,André de Goeij (eigenaar van BRICKshop, red) steunt ons al jaren en is altijd heel begaan. Toen wij met ons handen in het haar zaten door het wegvallen van een van de hoofdsponsors, heeft hij zijn hand in het vuur gestoken voor ons. Geweldig. André is altijd al heel actief in de stad. We mogen in Gorinchem echt blij zijn dat zulke ondernemers de stad en de evenementen een warm hart toedragen."

,,Want vergis je niet", vervolgt Wouters. ,,Het is een prachtig evenement, maar we hebben heel wat sponsors nodig. We hebben een fotofinish, een reddingsbrigade, de EHBO, officiële tijdsregistratie, tenten voor de teams. En we willen het inschrijfgeld niet hoger maken. Daardoor proberen we een brede basis aan sponsors te creëren. Dat lukt goed. Sponsoring hoeft niet per se in geld, dat kan ook in goederen. Al die duizenden bezoekers en zo'n vijf- tot zevenhonderd deelnemers moeten bijvoorbeeld ook ergens parkeren. Dat mag bij de Spijksepoort. Daar mogen we écht heel blij mee zijn. Het zou toch zonde zijn als zo'n traditie moet verdwijnen."

SPEKTAKEL Het recept voor de drakenbootraces is een bekende: adrenaline, explosiviteit, getrommel en spektakel. Eigenlijk dezelfde ingrediënten als bij de eerste editie, dertien jaar geleden. ,,Toen begon het als een horecatoernooitje onder zes kroegen. Nu komen er ook teams van de NDB (Nederlandse Drakenboot Federatie, red). Die teams zeggen zelfs dat Gorinchem samen met Leiden de leukste wedstrijd is, omdat er zóveel mensen op de kade staan. Dicht op het water, alles goed geregeld: de sfeer midden in zo'n stad is gewoon geweldig. Echt bizar om te zien hoeveel mensen er op af komen. Dat is niet alleen leuk voor de deelnemers, de races zijn ook heel leuk om te zien voor de bezoekers. Dat brengt heel de dag reuring in zo'n haven."

Inmiddels zijn de trainingen in volle gang, om op 19 mei zo goed mogelijk voor de dag te komen. Dan start om 10.00 uur het getrommel. ,,Dan krijg ik altijd kippenvel", erkent Wouters. ,,Dan weet je dat het weer gelukt is. Als het dan ook nog zulk weer is, kan de dag helemaal niet meer stuk", wijst hij naar het zonnetje.

Meer informatie via www.drakeboot.nl. Meer informatie over de Open Havendag is te vinden op www.lingehavengorinchem.nl.