• Burgemeester Reinie Melissant-Briene

    Ferry Verheij

'Kom alstublieft stemmen!'

GORINCHEM Reinie Melissant-Briene is inmiddels al ruim een half jaar de burgemeester van Gorinchem. Ook voor haar breekt er met de gemeenteraadsverkiezingen en een verhuizing naar Gorinchem een spannende periode aan.

Door Tim Hartman

U bent nu een half jaar burgemeester van Gorinchem, hoe voelt het?
,,Het voelde meteen vertrouwd. Ik heb in Woudrichem gewoond dus toen kwam ik elk weekend al in Gorinchem. Op het pontje varen, winkelen, terrasje pakken: het voelt echt weer vertrouwd. Hoe vaker je met iets in aanraking komt, hoe meer de liefde groeit. Dat is nu ook. Gorinchem is een parel waar ik echt trots op ben."

Keek u uit naar iets specifieks van Gorinchem?
,,De sfeer in de stad. Vestingssteden hebben gewoon iets intiems. Het voelt vertrouwd en plezierig. De menselijke maat zit erg in deze stad. Dat voelt goed. Gorinchem is een plezierige stad om te wonen en werken. Maar ik ben ook in de privésfeer onlosmakelijk verbonden met Gorinchem. Als ik langs het Beatrixziekenhuis rijd, denk ik: 'Hier ben ik moeder geworden'. Hoe bijzonder is dat? Twee kinderen zijn hier geboren en komen hier nu weer terug."

Wordt u al door iedereen herkend?
,,Ik heb nog geen fietstochtje kunnen maken waarbij ik niet hoorde 'Hé burgemeester!' Blond haar valt blijkbaar toch op, haha! Maar dat leidt vaak weer tot leuke gesprekken."

U komt altijd heel enthousiast over, bent u dat altijd?
,,Iedereen is wel eens boos natuurlijk, zeker met vier tieners in huis. Maar grosso modo ben ik heel snel enthousiast te krijgen voor dingen. Soms zeggen ze wel eens: 'Jij blijft maar optimistisch'. Ik zie het van mezelf niet meer, zo ben je gewoon. Daarmee zeg ik niet dat het alleen maar hosanna is. Ik vind het ook fijn om verschillende typen mensen om me heen te verzamelen. Van alleen maar enthousiastelingen wordt de wereld ook niet beter."

Op het Gorcum Sportgala deed u een stukje bodypump, dat is dan dat enthousiasme?
,,Achteraf denk je 'oeps'. Maar ja, als je alles maar gaat rationaliseren, word je ook geen leukere burgemeester. Ik moet maar gewoon mezelf blijven. En de reacties achteraf waren gelukkig heel positief."

Merkt u dat Gorcumers blij zijn met u?
,,Ja, dat zeggen mensen ook gewoon tegen me. Veel mensen willen hun verhaal doen. Ze ervaren de ruimte en de mogelijkheid om dat te doen. Veel mensen vinden het ook leuk dat er eindelijk eens een vrouw burgemeester is. Ik ben warm welkom geheten. Hoeveel mailtjes ik wel niet krijg: dat vind ik leuk. Mensen ervaren de drempel laag om bij de burgemeester op gesprek te gaan. Ik ga niet overal over, maar vaak kan ik wel helpen."

U heeft ook Twitter, vindt u dat erbij horen in uw functie?
,,Ik vind het mooi om te laten zien wat ik doe. Ik gebruik vaak foto's van de situatie, bijvoorbeeld de ondergelopen Koningin Emmastraat. Je kunt een inkijkje geven. Zolang dat gewaardeerd wordt, ga ik ermee door."

Wat was het eerste waar u de aandacht op wilde vestigen bij uw komst?
,,Waar ik mee begonnen ben is de rampenbestrijding. Waar liggen de risico's? Als burgemeester ben je verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Het zal je maar gebeuren dat er op dag één iets ernstigs gebeurt en je hebt geen idee wat te doen. Dat kan gewoon niet. En het gebeurde op dag drie al: de grote brand bij het Unifil Museum."

U zei in een interview in het AD dat de huidige gemeenteraad u is meegevallen. Wat had u verwacht?
,,Als je op internet kijkt, denk je 'Oei, dat is een pittige raad'. Maar dat valt hartstikke mee. Er zijn veel activiteiten in de stad en altijd zijn er raadsleden te vinden. Ze zijn heel betrokken en actief. Nu voor de verkiezingen profileren ze zichzelf, markeren ze de verschillen zodat de mensen weten dat er wat te kiezen valt. Daarna is het weer zaak om de verbinding te zoeken. Wat mij betreft komt er weer een raadsbreed programma waarmee we aan de slag gaan. Maar daar ga ik niet over."

Na ruim een half jaar gemeenteraadsverkiezingen. Is dat prettig of juist onprettig na zo'n korte tijd?
,,Ik ben wel blij dat ik hier al ruim een half jaar ben. Ik heb nu meer zicht op wat er speelt. Je kent de raadsleden, de ambtelijke organisatie en de wethouders."

Persoonlijk maakt u ook een nieuwe start. U gaat in de zomer verhuizen naar Gorinchem
,,Zeker! Deze zomer staat alles in het teken van verhuizen. De kinderen zijn nog maar weinig in Gorinchem geweest dus in de vakantie gaan we Gorinchem ontdekken."

Wat vinden ze van Gorinchem?
,,We wonen nu in een dorp dus er zijn in Gorinchem veel meer voorzieningen dan daar. Voor onze tieners is Gorinchem aantrekkelijk en school is ook wat minder ver fietsen. Maar tegelijkertijd zit er wel een stuk pijn, want je moet helemaal opnieuw beginnen met nieuwe vrienden. Dat vinden ze wel lastig. Het is een enorme overgang voor hen. We gaan daarom snel de binnenstad van Gorinchem in om ze kennis te laten maken met de stad. Dat is ook leuk om met een gids te doen. De toren beklimmen natuurlijk, rondje vestingswallen, het water op. En dan natuurlijk ook doen wat zij zelf leuk vinden. Ik zal ze niet alleen overvallen met alles wat ik leuk vind."

Nog even terug naar de verkiezingen. Er valt nogal wat te kiezen, merkt u scepsis in de stad?
,,Ik kom eigenlijk helemaal geen negatieve reacties tegen over versnippering of 'wat valt er veel te kiezen'."

Welke geluiden hoort u wel?
,,Mensen zijn wel benieuwd. Wat doet bijvoorbeeld de komst van Democraten Gorinchem voor het politieke landschap? En ik ben net zo nieuwsgierig hoor, maar we moeten eventjes geduld hebben. Ik spreek trouwens liever van diversiteit dan van versnippering."

Wat is uw boodschap richting de bewoners zodat ze niet uit keuzestress thuis blijven?
,,Ik wil een warm pleidooi houden: kom alstublieft stemmen! De democratie is van ons allemaal. De stad maken we met elkaar. Er valt wat te kiezen dus verdiep je erin en maak een weloverwogen keuze. Een vitale democratie is van levensbelang. Als mensen thuis blijven, krijgen we geen goed beeld van wat de mensen in de stad willen. Dus ik hoop dat er een enorm hoog opkomstpercentage zal zijn. Kom stemmen!"