• Rivas Zorggroep

Kookworkshop voor (ex-)oncologiepatiënten met verminderde smaak

GORINCHEM Rivas Zorggroep organiseert op donderdag 24 november een kookworkshop voor alle mensen met verminderde smaak - zoals (ex-)oncologiepatiënten en/of hun familie of naasten. De workshop staat onder professionele begeleiding van koks Niels Bron en Niels Zillig.

Tijdens de kookworkshop bereiden deelnemers onder professionele begeleiding van koks Niels Bron en Niels Zillig een viergangendiner. Zij hebben zich verdiept in smaakbeleving en smaaksturing, waardoor zij in staat zijn om advies op maat te geven. Elke kookworkshop begint met een smaaktest waarbij alle deelnemers getest worden op de basissmaken zout, zuur, bitter, zoet en umami. Vervolgens wordt het viergangendiner zoveel mogelijk per individu aangepast op zijn of haar persoonlijke smaakbeleving. Na afloop krijgen de deelnemers de recepten mee naar huis zodat zij deze zelf kunnen toepassen bij de bereiding van hun maaltijden. Deelnemers van eerdere workshops reageerden enthousiast met 'Voor het eerst in een jaar heb ik weer eens lekker gegeten' en 'Fantastisch dat ik weer eens iets op mijn bord heb wat ik lekker vind!'.

,,Mensen die kanker hebben of hebben gehad, ervaren vaak problemen met eten", vertelt Niels Bron. ,,Chemokuren, bestraling en medicatie leiden tot een gebrek aan eetlust en pijn bij het kauwen en slikken. Bovendien verandert de smaak drastisch, soms zelfs voorgoed. Goed eten is echter noodzakelijk voor het herstel. Daarom krijgen deelnemers tijdens de workshop allerlei praktische informatie en tips om lekker te koken. Zo kan het gebruik van de juiste kruiden helpen om een onprettige smaak in de mond weg te nemen en verdwijnt een metaalsmaak bijvoorbeeld door vers fruit te eten."

De workshop vindt plaats op donderdag 24 november van 16.00 tot 20.00 uur in woonzorgcentrum Bannehof aan de Voermanstraat 169 in Gorinchem. Er is plaats voor maximaal twaalf personen. De prijs bedraagt € 17,50 per persoon. Aanmelden kan tot en met woensdag 23 november via n.bron@rivas.nl. Kijk voor meer informatie op www.rivas.nl of bel met Rivas Zorglijn via 0900 84 40.

Fotobijschrift:

Tijdens de kookworkshop bereiden deelnemers onder professionele begeleiding van koks Niels Bron en Niels Zillig een viergangendiner.