• Rivas Zorggroep

Kookworkshop voor (ex-)oncologiepatiënten met verminderde smaak

GORINCHEM Rivas Zorggroep organiseert op woensdag 29 november een kookworkshop voor alle mensen met verminderde smaak - zoals (ex-)oncologiepatiënten en/of hun familie of naasten. De workshop staat onder professionele begeleiding van koks Niels Bron en Niels Zillig.

Tijdens de kookworkshop bereiden deelnemers onder professionele begeleiding van koks Niels Bron en Niels Zillig een viergangendiner. Zij hebben zich verdiept in smaakbeleving en smaaksturing, waardoor zij in staat zijn om advies op maat te geven. Elke kookworkshop begint met een smaaktest waarbij alle deelnemers getest worden op de basissmaken zout, zuur, bitter, zoet en umami. Vervolgens wordt het viergangendiner zoveel mogelijk per individu aangepast op zijn of haar persoonlijke smaakbeleving. Na afloop krijgen de deelnemers de recepten mee naar huis zodat zij deze zelf kunnen toepassen bij de bereiding van hun maaltijden. Deelnemers van eerdere workshops reageerden enthousiast met 'Voor het eerst in een jaar heb ik weer eens lekker gegeten' en 'Fantastisch dat ik weer eens iets op mijn bord heb wat ik lekker vind!'.

,,Mensen die kanker hebben of hebben gehad, ervaren vaak problemen met eten", vertelt Niels Bron. Chemokuren, bestraling en medicatie kunnen leiden tot een gebrek aan eetlust en pijn bij het kauwen en slikken. Bovendien verandert de smaak drastisch, soms zelfs voorgoed. Goed eten is echter noodzakelijk voor het herstel. Daarom krijgen deelnemers tijdens de workshop allerlei praktische informatie en tips over hoe smaak eigenlijk werkt en wat er gedaan kan worden om eten weer te laten smaken zoals het in de beleving van de deelnemers was. Met deze informatie kunnen mensen vervolgens ook zelf thuis weer aan de slag.

De workshop vindt plaats op woensdag 29 november van 16.00 tot 20.00 uur in woonzorgcentrum Bannehof aan de Voermanstraat 169 in Gorinchem. Er is plaats voor maximaal twaalf personen. De prijs bedraagt € 17,50 per persoon. Aanmelden kan tot en met woensdag 23 november via n.bron@rivas.nl. Kijk voor meer informatie op www.rivas.nl of bel met Rivas Zorglijn via 0900-8440.