• gp-foto

Kritiek op reis burgemeester Barske naar Bamenda

De reis die burgemeester Barske dit jaar maakt naar het Kameroense Bamenda kon tijdens de raadsbijeenkomst van afgelopen dinsdag op behoorlijke kritiek rekenen vanuit de gemeenteraad. De reis staat in het teken van de millenniumgemeente, wat Gorinchem sinds 2010 is. Samen met een vertegenwoordiger uit Dordrecht werd burgemeester Barske uitgenodigd door de Kameroense gemeente, maar volgens Renate van Maaren van Stadsbelang gaat dat in tegen de verklaringen die wethouder Rijsdijk eerder deed over de millenniumgemeente.

door Tim Hartman

Gorinchem mag zich sinds 2010 een millenniumgemeente noemen en streeft daarbij zogeheten millenniumdoelen na. De specifieke aandacht van Gorinchem ligt bij de verbetering van onderwijs in ontwikkelingslanden en het realiseren van een duurzaam leefmilieu. Naar aanleiding daarvan werkt Gorinchem samen met de gemeente Dordrecht en werken beide gemeentes samen aan een project in het Kameroense Bamenda. Nadat eerder vertegenwoordigers van Bamenda naar Nederland kwamen, is het nu de beurt aan de Nederlandse gemeentes voor een bezoek.

"Wethouder Rijsdijk heeft eerder tot twee keer toe in de raad aangegeven dat het zijn van een millenniumgemeente enkel inhoudt dat er specialistische kennis wordt gedeeld en er geen reizen aan gekoppeld worden", luidt de kritiek van Van Maaren. Ook Attie Mager van VVD uitte openlijk haar vraagtekens bij de reis: "Het gaat er niet om hoe u deze reis naar u zelf verantwoordt, maar ook naar de inwoners van Gorinchem."

"Als millenniumgemeente zijn wij, vertegenwoordigers van Gorinchem en Dordrecht, uitgenodigd om naar Bamenda te komen. Zij waren eerder hier en dus is het ook een diplomatieke beleefdheid om op die uitnodiging in te gaan. Bovendien nemen we lesmateriaal mee. Het is niet bedoeld als een gemeentefeestje, maar om aan onze doelen te voldoen. Daarnaast zullen we daar voor een beperkt budget verblijven en zullen we met verschillende bedrijven presentaties geven om onze kennis te delen", lichtte Barske de reis toe. Echt gerustgesteld werd de raad niet met dat antwoord.