• Dick Kits met het schilderij ‘aan gene zijde’ van de hand van Paul van de Vliet, uit 1973

    Tim Hartman

Kroese Kits schenkt kunstwerk

GORINCHEM Onlangs werd de collectie van het Gorcums Museum verrijkt met een schilderij van de Gorcumse kunstenaar Paul van de Vliet. Het kunstwerk werd geschonken door Ina en Dick Kits, zorgverleners en eigenaar van Kroese Kits. Fred Mertens sprak met hen.

Rubriek Gorcums Museum door Fred Mertens

In mei 2005 werd de Evenementenhal in Gorinchem-Oost na een grondige verbouwing weer geopend. Bij die gelegenheid organiseerde Dick Kits, als voorzitter van de regionale afdeling van Unicef, een veiling van kunstwerken waarvan de opbrengst ten goede zou komen aan Unicef. Door vijfentwintig kunstenaars uit de regio werden verschillende werken aangeboden. Eén daarvan was van de Gorcumse kunstenaar Paul van de Vliet, een schilderij van zeventig bij honderd centimeter. De titel van het werk is: 'Aan gene zijde' uit het jaar 1973.

,,Mijn vrouw en ik vonden het vroege schilderij van Paul direct al prachtig", legt Dick Kits uit. ,,Het is geschilderd in de stijl van het magisch realisme van Carel Willink, een kunstenaar die wij erg bewonderen. Met ons bedrijf 'Kroese Kits' hebben we het schilderij destijds gekocht en de opbrengst hiervan ging naar Unicef. Op deze veiling zijn vijftien werken verkocht en was de opbrengst ruim achtduizend euro."

BUITENLAND Desondanks schenkt Kits het werk nu aan het Gorcums Museum. Waarom eigenlijk? ,,Wij hebben ons bedrijf verkocht en gaan naar het buitenland verhuizen", vertelt Kits. ,,Toen we begonnen met het ontruimen van ons huis besloten we dat het werk in Gorinchem moest blijven. We hebben achttien jaar met veel plezier in Gorinchem gewoond en gewerkt en bovendien is Paul van de Vliet ook een Gorcumer. Daarom vinden we dat we het schilderij hier moeten laten."

Kits vervolgt: ,,Het lag voor ons dus voor de hand om het te schenken aan het Gorcums Museum. Je zou kunnen zeggen dat het kunstwerk steeds onderwerp van een donatie is geweest en dat moet het blijven."

PAUL VAN DE VLIET Paul van de Vliet werd geboren op 27 september 1945 in Utrecht. Hij schilderde aanvankelijk surrealistische voorstellingen waarin een magische droomwereld werd verbeeld. Onder invloed van geometrische abstractie legde hij zich in de jaren 60 en 70 toe op minimale werken waarin het gebruik van kleur werd beperkt. In de jaren 80 werkte hij samen met Joke van Kerkwijk, van wie momenteel de expositie 'No Return' in het Gorcums Museum te bezichtigen is, een samenwerkingsproject met Arie Brinkman. Ook zijn er ruimtelijke werken van Van de Vliet in Gorinchem, zoals de systematische structuur langs de Stationsweg.