• Gorcums Museum

Bedrieglijk echt; Realisme in de hedendaagse kunst

GORINCHEM Alsof je ze zo aan kunt raken: alledaagse objecten, bloemen, maar ook portretten van dieren en mensen, geschilderd in een (hyper)realistische stijl. Laat je in de luren leggen op een bescheiden maar boeiende expositie in het Gorcums Museum: Bedrieglijk echt, realisme in de hedendaagse kunst, te zien van 19 oktober 2019 tot en met 16 februari 2020.

Is het de werkelijkheid die je ziet, of de werkelijkheid van de maker? De expositie toont realistische schilderijen, tekeningen en enkele keramische objecten van hedendaagse, Nederlandse kunstenaars. Vaak nemen ze een onderwerp uit de ons vertrouwde omgeving, isoleren het, en blazen het soms op tot megaproporties. Daarmee leggen zij de focus op details die anders aan onze aandacht zouden ontglippen. De uitgebalanceerde composities, fotografische precisie en verbluffend knappe stofuitdrukking verraden bovendien hun indrukwekkende technische vaardigheid. Een lust voor het oog voor de liefhebber van realisme in de hedendaagse kunst.

Tjalf Sparnaay, vertegenwoordigd met twee schilderijen, schildert allerlei soorten voedsel. Van een heerlijk spiegeleitje tot zoete ijsjes. Het ziet er zó realistisch en tastbaar uit dat je er honger van zou krijgen! Ook de nog jonge kunstenaar Martijn Versteeg maakt superrealistisch werk. Je kan je bijna niet voorstellen dat zijn levensgrote portretten van mensen houtskooltekeningen zijn en geen foto's.

Alexandra Klimas schildert geen mensen maar dieren. Vooral dieren die gefokt worden voor de vlees - en wolindustrie zoals koeien en schapen. Zij schildert hen zo realistisch mogelijk in de hoop dat mensen zich meer met deze dieren en hun lot verbonden gaan voelen.

Er is ook werk te zien van kunstenaars die het realisme weer op een andere manier benaderen. Zoals Tobias Schalken, die meer afstand neemt tot de werkelijkheid. Zijn veelzijdige oeuvre beweegt zich tussen fantasie en de surrealiteit, tussen wat mensen zijn en wat ze willen zijn, en tussen hoe ze zijn en hoe anderen ze zien. Ans Markus verbeeldt in haar schilderijen vaak het thema van de hedendaagse vrouw op zoek naar haar identiteit. De vrouw die aangeraakt is door het leven en die zich bewust wordt van haar mogelijkheden.