• De kunstenaars en hun werk: staand Edna en Gert-Jan, zittend Justine

    Fred Mertens

Kunstmanifestatie Wat beweegt met OutsiderArt van Syndion

GORINCHEM ‘De Culturele Route Gorinchem’ organiseert een Kunstmanifestatie op 6 en 7 juli in Gorinchem onder het motto Wat beweegt. Tijdens deze manifestatie wordt  op 25 locaties getoond wat kunst kan zijn: een beeld, een schilderij, een stadswandeling of een dansperformance. Ook OutsiderArt van Syndion doet mee aan deze kunstmanifestatie.

door Fred Mertens 

OutsiderArt is een dagbestedingsproject van Syndion waar mensen zich kunnen ontwikkelen op het gebied van beeldende en decoratieve technieken. Bij OutsiderArt (Kortendijk) werken ongeveer 25 kunstenaars die variërend van een halve dag tot enkele dagen per week schilderen, tekenen, vazen en lampenkappen bewerken en diverse trendy producten maken. We praten met Edna, Justine en Gert-Jan en hun begeleiders Margot van der Woude en Ansje Hagemeyer.

OutsiderArt kunstenaar Justine is drie dagen per week bezig met schilderijen. Ze heeft een voorliefde voor het schilderen van planeten en ruimteschepen maar ook voor winter landschappen. ,,Ik ben in februari geboren en ik houd van de winter. Daarom gebruik ik graag grijs, wit en bruin maar vooral mijn lievelingskleur blauw.”

Edna tekent en schildert. Ze zoekt een thema en gaat daarmee aan de slag. ,,Het thema ‘Wat beweegt’ heb ik gebruikt in mijn schilderijen met mensen die salto’s maken of met vogels.” Trots is ze op haar ‘art journal’, haar eigen kunstboek. Daarin schrijft ze gedichten in het Surinaams met ernaast de Nederlandse vertaling, gedecoreerd met tekeningen en knipsels.

Gert-Jan schildert sinds kort bij OutsiderArt en heeft een eigen stijl. ,,Ik schilder graag en ik houd van strakke lijnen. Ik vind schilderen fijn, het geeft me rust. Ik ben nu een windmolen aan het schilderen." Inspiratie kreeg hij door de molen van papier-maché gemaakt door zijn collega Ruwan.

Ansje en Margot begeleiden de kunstenaars, samen met vijf enthousiaste vrijwilligers. ,,Als mensen met een indicatie voor dagbesteding zich aanmelden voor OutsiderArt is er een stage van 10 weken. In die periode kijken we of iemand past binnen de groep, maar ook of iemand het leuk vind. Kunst komt uit je hart. We zoeken samen onderwerpen en materialen. Daarna gaan ze aan de slag.”

Outsider Art exposeert tijdens de Kunstmanifestatie Wat beweegt op 6 en 7 juli tussen 11.00 uur tot 17.00 uur in de ruimte achter de Luisterpost, Vijfde uitgang 1