Kweeklust, buurttuin van de tussentijd

Tim Hartman

t @Namtrah09

GORINCHEM Op uitnodiging van het Symposion 2015 ontwikkelde kunstenaar Jack van Mildert nabij Kweeklust samen met buurtbewoners en buurtgebruikers een buurttuin: een plek om elkaar te ontmoeten. De aanleg van de tuin werd dinsdagmiddag gerealiseerd met kinderen van het Wellantcollege en kinderen uit groep vijf en zes van OBS de Tweemaster. ,,We hadden zelf een aantal plantjes en kruiden, maar de kinderen hadden zelf ook van alles meegenomen", vertelt Jack van Mildert verheugd.

De tuin is klein van opzet maar kent volgens Van Mildert groeimogelijkheden. ,,Waar we naartoe groeien, hangt af van ieders inzet. Een stekje planten, een keertje water geven, een plant opbinden, alle hulp is welkom. De deelname is nog voorzichtig, maar dat kan natuurlijk groeien. Zo kunnen we er een grote tuin van maken", vertelt Jack van Mildert. Hij vertelt dat de tuin uiteindelijk uit moet groeien tot een ontmoetingsplaats waar er thee gedronken kan worden met elkaar van de kruiden uit de tuin: ,,Om de groei te vieren, drinken we op gezette tijden muntthee met elkaar. Zo slaan we samen sociale munt uit onze buurttuin."

De tuin moet bovendien worden aangekleed met door Syndion beschilderde huisjes waarin de thee gedronken kan worden. Ook tuincentrum Ranzijn heeft inmiddels te kennen gegeven graag bij te dragen aan de beplanting van de tuintjes. ,,Dat is natuurlijk hartstikke leuk", vertelt Van Mildert.

Het project is tot stand gekomen door vereende krachten en mede mogelijk gemaakt door buurtbewoners, OBS de Tweemaster, docenten en studenten van het Wellantcollege, woningcorporatie Poort6, Welzo.nu, gemeente Gorinchem, Syndion, De Spreekkamer van de Stad en het Stimuleringsfonds voor Avontuurlijk groen in de Polder.