• Annelies Dölle

    Rob Kreszner

'Laat het op je inwerken'

GORINCHEM Deze week nemen we de trap naar de eerste verdieping van het museum waar tot en met tien december werken van Annelies Dölle en Jopke van Mersbergen te bewonderen zijn in de nieuwe expositie 'Verbonden'.

Rubriek Gorcums Museum, door Marleen Windhorst

De schilderijen van Annelies Dölle stralen een zekere kracht en inspiratie uit: ,,Ik werk altijd intuïtief vanuit een actueel thema en breng de energie daarvan over in mijn werk. Dat doet abstract aan, maar vertelt toch een verhaal", vertelt Annelies.

,,Kunst moet schoonheid, licht en inspiratie brengen in het leven van de mensen. De drieluiken Vreugde, Kracht en Vertrouwen zijn daarvan een goed voorbeeld. Ze zijn in opdracht van een ziekenhuis gemaakt. Kunst kan een helende werking hebben op de beschouwer en voor rust zorgen." Door te schilderen met ei-tempera creëert Annelies een zekere gelaagdheid in haar werken en ontstaan schilderijen waar bezoekers lange tijd naar kunnen kijken. Er valt steeds iets anders in te ontdekken; je kunt erin wegdromen of zelfs verdwalen.

 

Jopke van Mersbergen geeft in haar kleurige werken uiting aan een gevoel van verbondenheid. Volgens haar is alles op energetisch niveau in de kosmos met elkaar verbonden. ,,Als ik schilder, stem ik af op deze kosmische energie en werk vanuit mijn intuïtie", aldus Jopke.

 

,,Elke kleur heeft zijn eigen trilling en die trillingen gaan een resonantie met elkaar aan op het doek. Zelf ga ik als het ware een dialoog aan met wat er op het doek ontstaat. Door pigmenten met binder te mengen ontstaan transparante lagen en die schilder ik net zolang totdat de kleuren in harmonie zijn. Daardoor ontstaat een doorkijk op het oneindige. Laat het even in alle stilte op je inwerken."

,,Tijdens dit proces word ik meer bewust van het on(der)bewuste en maak onzichtbare dingen zichtbaar."

,,Iedereen heeft een eigen innerlijke beleving, maar iedere beschouwer kan zich in de werken herkennen, omdat het uit de bron komt waaruit we allemaal putten en die zich diep in iedereen bevindt: de kosmische energie. Dat is de verbondenheid tussen ons allen."