• Het basketbalveldje aan de Sportlaan in Werkendam moet als voorbeeld dienen voor de grote wens van het viertal.

    Egbert Egberts

Let's play basketballcourt grote wens

GORINCHEM Als het basketbalpleintje bij het Fortes Lyceum werkelijk gaat verdwijnen omdat daar een nieuwe sportaccommodatie gebouwd gaat worden dan willen Thomas, Edo, Suzanne en Emza uit Oud-Oost graag elders een nieuw basketbalveld.

door Egbert Egberts

De losstaande gymzaal bij het Fortes Lyceum moet volgens eerder bekend gemaakte plannen worden vervangen door een sporthal. Daarbij komen twee zaaldelen beschikbaar voor de middelbare school op Wijdschild en één zaaldeel met vaste turnopstelling voor turnvereniging OKK. Maar de nieuwbouw gaat hoogstwaarschijnlijk ten koste van het basketbalpleintje, waar veel kinderen en jongeren uit de buurt een balletje komen gooien.
Zo ook de 14-jarige Thomas en Suzanne, de 15-jarige Emza en de pas 12-jarige Edo. Opmerkelijk genoeg zijn zij geen lid van de basketbalvereniging GOBA, maar zijn ze op één na lid van andere sportclubs. ,,Maar dat maakt niet uit. Ik vind basketbal leuk, al voetbal ik op zaterdag", zo geeft Thomas aan. Samen met overbuurmeisje en hockeyspeelster Suzanne delen zij een basketbal om af en toe naar het sportveldje te gaan. Emre doet niet aan sport, maar vindt naar eigen zeggen basketbal wel cool. ,,Dat vind ik ook", reageert Suzanne. ,,Ik ken wat jongeren die wel bij GOBA spelen, en met hen basketbal ik hier bij het Fortes Lyceum ook graag. Maar wat is straks de bedoeling als er hier een grotere sporthal komt te staan dan die er nu is?" 
,,Dan is ons veldje weg en dat zou ik heel jammer vinden", zo vervolgt Emza. Zij hoopt net als het drietal dat de gemeente dan ergens anders in de buurt een 'Let's play basketballcourt' gaat aanleggen. Edo: ,,Tot vorig jaar woonde ik nog in Werkendam. Daar heb je aan de Sportlaan een prachtig basketbalveldje liggen, dat met een hek eromheen veilig is om te basketballen. Zoiets wil ik ook in Oost."
Thomas ziet dat ook wel zitten en heeft er meteen al een of twee locaties voor op het oog. ,,Er is genoeg ruimte in het wijkpark 't Haagje of nabij de velden van GJS. Dan kunnen we er ook op afstand van huizen spelen zonder dat bewoners last van ons hebben. Dat is nu wel een dingetje. En de gemeente moet toch wat terugdoen?" Ze gaan een mail sturen aan de wethouder.