,,Liefde en aandacht is belangrijker dan eten en drinken"

GORINCHEM - Het is er gezellig en warm. Heerlijke chocolaatjes staan te wachten om opgegeten te worden met daarnaast sfeervolle kerststukjes. Het mooie pand aan de Haarstraat straalt rust en warmte uit. Je zult het niet zeggen, maar we zijn in de Hospice: een plaats waar mensen komen om te overlijden. Ria van den Berg, hoofd van Hospice- vtz Gorinchem vertelt openhartig over haar werk binnen de Hospice.Door Lisa Middelkoop,,Een mens kan langer zonder eten en drinken, dan zonder liefde en aandacht", vertelt Ria. ,,Wanneer mensen liefde ontvangen, zie je ze opleven. Het is ons doel om onze gasten een zo fijn mogelijke tijd hier te geven. We weten dat het ieder moment afgelopen kan zijn, daarom verdienen ze dat. Ook nemen we graag samen met de wijkverpleging alle (lichamelijke) zorgen van de familie en kennissen af, zodat zij in alle rust met hun dierbaren de laatste tijd van hun leven kunnen meemaken. Vooral deze tijd van het jaar is extra emotioneel voor onze gasten, waarschijnlijk is het de laatste keer dat zij kerst en oudjaar vieren. Daarom verdienen ze nu nog net wat extra aandacht." Zo konden de gasten samen met hun naasten eerste kerstdag genieten van een kerstontbijt en diner. Sienke en Gert zijn twee van de vrijwilligers die met kerst werkte: ,,De gasten genoten echt, dat voelde we en dat zeiden ze. Het is bijzonder om te horen dat ze het zo waarderen, daar werd ik gewoon een beetje stil van", aldus Sienka. Met oud & nieuw kunnen de gasten weer doorgeven wat ze graag zouden eten. Sienke: ,,Ook door de aanwezige familie en vrienden rond deze tijd is er altijd een bijzondere sfeer in huis, nee het is geen straf om met deze dagen te werken."VrijwilligersHet Hospice- vtz Gorinchem is afhankelijk van vrijwilligers en sponsors. Ria traint samen met haar collega Matje Verlee de nieuwe vrijwilligers. Ria: ,,Er werken ruim negentig vrijwilligers bij ons, daar zijn we heel erg blij mee. Iedere vrijwilliger werkt twee keer vier uur in de week. Dit omdat je als vrijwilliger onze gasten intensief begeleidt en goed leert kennen: het is belangrijk voor de gasten om vaste gezichten te zien, zo bouw je met elkaar een vertrouwensband op en heb je de mooiste gesprekken met de mensen. De vrijwilliger is vaak de eerste die het merkt wanneer er iets of iemand nodig is", legt Ria uit. Vrijwilliger Gerrie: ,,Het is bijzonder om dit werk te doen, je ziet dat mensen er van genieten en daar doe je het voor. Ik probeer alle wensen die iemand nog heeft te vervullen, zolang ze binnen mijn mogelijkheden liggen natuurlijk."Naast in het bijna thuis huis aan de Haarstraat, ondersteunt de organisatie ook mensen thuis. Een vrijwilliger gaat dan een paar keer per week naar de zieke toe. Ria: ,,Mensen vinden het vaak het fijnst om toch echt in hun eigen omgeving te overlijden, doormiddel van de vele vrijwilligers en de wijkzorg is dit gelukkig ook mogelijk!" Plus van de organisatieDe vrijwilligers worden goed voorbereid op hun werk bij de Hospice. Nieuwe vrijwilligers gaan eerst negen keer naar een cursus en hierna lopen ze nog eens drie maanden stage. ,,Dit doen we omdat het belangrijk is dat iedereen goed voorbereid is op het werk, het werk is emotioneel soms best zwaar: iedereen die je verzorgt heeft niet lang meer te leven. De vrijwilligers worden er daarom in getraind om een bepaalde afstand te bewaren. Deze afstand helpt de vrijwilligers zelf, maar dit zorgt er ook voor dat ze familie en vrienden kunnen begeleiden bij het overlijden van hun dierbaren. Ria gelooft dat vrijwilligers de plus van de organisatie vormen: ,,tijd en geld staat niet in de weg. De gasten merken en waarderen het wanneer zij oprechte aandacht krijgen. Hierdoor maken wij vaak bijzondere dingen mee. Bijvoorbeeld iemand die lang niet gelachen heeft, gunt ons soms wel eens een glimlach, dat is heel erg bijzonder. Dit geeft je zoveel voldoening in je werk, dit maakt echt dat ik hier nog lang niet weg wil."