• Tim Hartman

LimonadeBrigade brengt ouders samen

GORINCHEM Eens in de drie weken worden op deze Huis van Inspiratie-pagina één voor één de partners van het HvI aan u voorgesteld. Deze week: de LimonadeBrigade.

Wie zitten er achter de LimonadeBrigade? ,,Wij zijn allemaal de LimonadeBrigade", trapt Nanine van Dalen af. ,,De LimonadeBrigade is een samenwerkingsverband van organisaties, stichtingen, zzp'ers. Eigenlijk iedereen die zich bezighoudt met het opvoeden en opgroeien van kinderen."

Wanneer en hoe is de LimonadeBrigade ontstaan? Nanda van der Boom: ,,Het is ontstaan bij mij en andere partners als ouders zijnde. We hebben kinderen en vragen ons elke dag af: 'wat heeft je kind nodig?'. Ik merkte dat ik kennis over het ouderschap heel erg moest opzoeken. Welke boeken moet je lezen? Ouders lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan en daardoor hebben we in 2010 een ontmoetingsplek ingericht op de Langendijk. Onder de naam LimonadeBrigade. Limonade staat symbool voor de kinderen, brigade staat voor 'team met een opdracht'. Sinds 2013 is die ontmoetingsplek in de bibliotheek."

Wat doet de LimonadeBrigade? ,,Wij hebben gemerkt dat de kloof tussen ouders en professionals heel erg groot is. Wij brengen hen met elkaar in contact. De professionals komen bij ons over de vloer om hun verhaal te doen en ouders kunnen hier met hun vragen terecht. Ervaringen delen", aldus Van Dalen. ,,Op woensdag hebben we het PeuterCafé, waar peuters kunnen spelen, op vrijdag hebben we het MamaCafé voor (toekomstige) moeders en op zaterdag is er het OntdekCafé voor kinderen tot en met twaalf jaar. Maar ook buiten die momenten om zijn we veel in de stad te vinden. We zijn ook te vinden bij de Open Havendag en het zomerfestijn. Als we ergens staan, zijn we met de kinderen aan het spelen. Lekker aan de slag."

Wat heeft de LimonadeBrigade met het Huis van Inspiratie? Van der Boom: ,,Het uitgangspunt is contact en verbinding. Verder zetten we allebei in op talentontwikkeling. Het Huis van Inspiratie doet dat bij mensen van 0 tot 100 jaar, wij van 0 tot 12 jaar. Daarnaast zijn we allebei een samenwerkingsverband. We kunnen dus als geen ander met elkaar overleggen hoe er samengewerkt moet worden om mooie dingen te bereiken."