• Gerard van Breemen
  • Gerard van Breemen
  • Gerard van Breemen
  • Gerard van Breemen
  • Gerard van Breemen
  • Gerard van Breemen

Lingebos wordt afgesloten vanwege essentaksterfte

VUREN Staatsbosbeheer sluit vanaf deze week het Lingebos in Vuren af voor bezoekers. Verspreid door het hele bos staan heel veel essen die lijden aan de schimmelziekte essentaksterfte. De essen worden ziek en gaan dood. Er kunnen takken uitvallen of bomen vallen in het geheel om. Direct na de Kerstvakantie start Staatsbosbeheer met de kap van de essen. Tot alle essen weg zijn, blijft het bos, met uitzondering van de ligweide bij de zwemplas, gesloten voor publiek.

Staatsbosbeheer is enkele maanden geleden begonnen met het markeren, tellen en opmeten van alle zieke essen. De aantastingen door de schimmelziekte bleken ernstiger dan gedacht. ,,Het is geen gemakkelijke keuze om het Lingebos af te sluiten. Maar voor de veiligheid van bezoekers is het nodig. Langs vrijwel ieder wandelpad staan essen die zodanig zwak zijn, dat ze een gevaar kunnen vormen voor de mensen die er wandelen, spelen of sporten. Zeker als het zo hard waait als afgelopen weekend, hoop ik maar dat er niemand het bos in gaat. Dit risico kunnen we niet nemen. Het is niet leuk om een goed bezocht bos af te sluiten, maar we willen echt niet dat er ongelukken gebeuren", zegt boswachter Dianne Renders.

Ook het hondenlosloopgebied wordt afgesloten. Om de hondenbezitters een alternatief te bieden, wordt een deel van de ligweide bij de zwemplas als tijdelijk hondenlosloopgebied aangewezen. De Haarweg en de grote parkeerplaats in het Lingebos blijven bereikbaar en er wordt geen parkeertarief gehanteerd.

Vanaf 7 januari start een aannemer met de kap van de essen en ondertussen blijft het bos gesloten. Boswachter Dianne Renders: ,,Alleen de essen die in de buurt van wegen en paden staan, worden gekapt. Maar door de hoogte van de bomen, is dat toch nog een brede zone. Als de essen gekapt zijn, gaat het bos weer open voor bezoekers." Staatsbosbeheer onderzoekt of het bos in fasen steeds verder opengesteld kan worden. Of dat lukt, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere de weersomstandigheden bepalen de werkplanning. Dat kan betekenen dat de werkzaamheden verspreid in het hele bos uitgevoerd worden en dan wordt gefaseerd openstellen lastig.

De verwachting is dat het Lingebos uiterlijk half maart 2019 weer helemaal opengesteld wordt voor bezoekers.

LANDELIJK PROBLEEM Essentaksterfte komt in heel Nederland voor. Ook op andere locaties haalt Staatsbosbeheer de zieke bomen weg en worden plannen voor herplant gemaakt. Ook voor het Lingebos wordt nagedacht hoe het bos weer aantrekkelijk gemaakt kan worden voor mens en natuur. Eventuele herplant vindt op zijn vroegst plaats in het najaar van 2019, want de benodigde middelen zijn nu nog niet voorhanden.

Meer informatie over de essentaksterfte is te vinden op https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/bos-en-hout/essentaksterfte.