• gp-foto

    foto: GP-foto
  • gp-foto

    foto: GP-foto

Lingewijkers uiten zorgen tijdens raadsbijeenkomst

GORINCHEM Bewoners uit de Lingewijk spraken vanavond in tijdens de raadsbijeenkomst in het gemeentehuis van Gorinchem. De hal van het gemeentehuis stond vol met bezorgde Lingewijkers. In de raadszaal voerden twee bewoners uit de Lingewijk het woord. Reden: de mogelijke crisisopvang van 300 vluchtelingen in het schoolgebouw van het voormalige Wellantcollege. Voor de Lingewijkers zou een vermindering van het aantal vluchtelingen dat opgevangen wordt acceptabel zijn. Ze stellen zelf voor om maximaal tien gezinnen op te vangen, verspreid over heel Gorinchem. ,,300 is te veel."

Er is veel begrip voor de bewoners vanuit de raad. Gemma Biesheuvel (PvdA) zegt: ,,Er is ergens iets vreselijk misgegaan. Ik heb de brief naar de bewoners nog niet eens gelezen." Marjo Molengraaf (CU/SGP) twittert: ,,Insprekers uit de Lingewijk uiten zorg en boosheid over plannen. Veel angst en terechte vragen. Renate van Maaren (Stadsbelang) sluit zich daar op Twitter bij aan: ,,Mooie, respectvolle en bezorgde betogen van inwoners van de Lingewijk." Partijgenoot Dick van Zanten geeft in de raadsbijeenkomst aan dat zijn partij niet voor opvang in de Lingewijk is. Hij verbaast zich over de houding van de overige raadsleden. ,,Eerste hartstochtelijk pleidooien voor opvang, nu naar college wijzen over hoe ze dit kunnen doen."

Burgemeester Govert Veldhuijzen benadrukt dat er nog geen overeenkomst is met het COA. HIj legt uit dat het COA het aanbod van de gemeente eerst moet accepteren, daarna gaat de gemeente in gesprek met de wijk en pas daarna neemt de raad een definitief besluit.