Lisett van Steeden: 'ik schilder altijd bloemen'

GORINCHEM Het voorjaar komt tot bloei in het Gorcums Museum. In de expositie Floralia tonen Nederlandse kunstenaars van nu hoe zij geïnspireerd zijn door bloemen: een ode aan de bloem in schilderijen, tekeningen, foto's en beelden. Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun passie voor bloemen. Deze week het verhaal van kunstenares Lisett van Steeden.

Als klein meisje emigreerde Lisett naar Argentinië. Haar vader had daar een exportbedrijf. Op haar zestiende won ze drie maal achtereen een prijs voor het ontwerp van posters, die zij maakte voor de gerenommeerde Engelse Hurlingham Club. Zij besloot naar de kunstacademie te gaan om haar creatieve talent veder te ontwikkelen. In Argentinië was die er destijds niet en daarom verhuisde zij naar Den Haag. Het toelatingsbeleid was streng, maar Lisett werd aangenomen en verliet uiteindelijk de academie met het diploma grafisch ontwerper. Na haar opleiding werkte zij bij reclamebureaus en als docent beeldende vorming in het voortgezet onderwijs. Natuur en bloemen spelen in haar leven een grote rol, mede geïnspireerd door haar schoonvader, die lange tijd hoofdredacteur was van het bekende tijdschrift Groei & Bloei. ,,Na mijn pensioen kreeg ik veel meer vrije tijd en die heb ik ingevuld met schilderen. Ik ben een creatieveling en schilder altijd bloemen. Ze zijn vrolijk en blijven me inspireren. Zelfs kunstbloemen kunnen soms erg mooi zijn."

Lisett exposeerde onder meer in het Oude Raadhuis van Warmond waar Maarten 't Hart een openingsspeech hield, een hele belevenis. Toen zij in Scheveningen woonde werd zij door Art&Jazz uitgenodigd om mee te doen aan een expositie over rozen, 'The Day of the Rose'. Dat was voor haar heel succesvol en zij werd gevraagd om een aantal workshops te geven. ,,Vorig jaar verhuisde ik naar Gorcum. Ik heb hier veel vrienden en wilde hier graag wonen. Het is een erg leuke stad met een sfeervol oud centrum. Ook is hier veel mogelijk op cultureel gebied. Toen ik kort geleden in het Gorcums Museum de expositie Floralia zag was ik helemaal onder de indruk. Zoveel mooie kunstwerken, het is echt een ode aan de bloem. Sinds kort leer ik kinderen op de basisschool om bloemen te tekenen en te schilderen. Dat is een heel dankbare bezigheid want kinderen zijn erg enthousiast. We zijn nu bezig om voor Moederdag iets leuks te maken."

Fotobijschrift:

Twee schildrijen van Lisett van Steeden zijn deze en komende week te zien in de hal van het Gorcums Museum.