Lisette van der Stelt: 'Ik leer mensen naar zichzelf te luisteren'

GORINCHEM De Gorcumse Vrijmetselaarsloge Orde & Vlijt viert zijn 200-jarig bestaan met een bijzondere expositie in het Gorcums Museum. Vrijmetselaars zijn spiritueel ingestelde mensen met een brede belangstelling voor immateriële zaken. In de komende weken laat het Gorcums Museum in deze rubriek enkele Gorcumers aan het woord die ook een spirituele inslag hebben. Deze week het verhaal van Lisette van der Stelt, trainer/docent van intuïtieve trainingen en energiewerk bij het Centrum intentie IS essentie.

Het Centrum intentie IS essentie is te vinden in het hoekje van de Munterflat aan de Gorcumse Weverstraat. Een schitterend ingerichte ruimte die rust en licht uitstraalt. Als vanzelf nestel ik me op de bank en praat met Lisette van der Stelt die drie jaar geleden het centrum oprichtte en als trainer/docent intuïtieve trainingen geeft, energiewerk doet en klankconcerten organiseert. ,,Het gaat erom in alle stilte en rust te ontdekken wie je zelf bent."

Lisette is geen onbekende in Gorcum. Na jarenlang lid te zijn geweest van de Nederlandse judokernploeg (voor de kenners: zwarte band, 2de dan), studeerde ze aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam en gaf ze 16 jaar les in grafiek, tekenen en schilderen bij het Spandt en Kunstcentrum Toon. ,,In die tijd las ik een keer een artikel over de Amersfoortse opleiding Mens en Intuïtie en wist ik dat dit mijn volgende stap zou zijn. Toen ik na 5 jaar de studie had afgerond ben ik in 2004 gestart met het geven van de cursus intuïtieve ontwikkeling."

Wat zijn de activiteiten waar mensen aan kunnen deelnemen? Lisette: ,,Ik geef verschillende trainingen zoals intuïtieve ontwikkeling, intuïtief schilderen en ook geleide meditaties en klankbelevingingsconcerten. Inspireren en creëren is mijn passie! De essentie is het ervaren van wie je werkelijk bent. Het is thuiskomen bij jezelf."

Een klankbelevingsconcert in deze rustgevende ruimte, kan dat wel? ,,Ja zeker, de klanken resoneren juist heel goed in deze ruimte. We gebruiken klankschalen, onze stem en andere akoestische instrumenten om mensen te laten ontspannen." Informatie over de trainingen en cursussen is te vinden op www.intentie-IS-essentie.nl of telefonisch 0183-649305.

Bij de tentoonstelling 'Vrijmetselaars: een geheim ontsluierd' worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen en lezingen. De volgende rondleidingen vinden plaats op zaterdag 23 januari en zondag 31 januari. Aanvang 14.00 uur. Op zaterdag 30 januari verzorgt Rinus van Warven een lezing getiteld 'Het geheim van het Verloren Woord'. Hij zegt hierover: ,,De boeken van Dan Brown, 'De Da Vinci Code' en ook 'Het verloren symbool' zitten vol geheimtaal: symboliek uit de wereld van de gevestigde religie, de kerk, maar ook uit de wereld van de vrijmetselarij. Dan Brown beweert dat zijn verhaal gebaseerd is op waarheden en dat de verborgen codes die hij gebruikt verwijzen naar historische feiten . Maar wat zijn dan die geheime codes? Wat is dat Verloren Woord ?" Van Warven identificeert zich gekscherend wel eens met Robert Langdon, docent religieuze symboliek, hoofdpersoon in de boeken van Dan Brown. Aanvang 14.00 uur.