Luitenant Generaal Ted Meines bij de Veteranen

GORINCHEM Erevoorzitter van het Veteranenplatform, Luitenant Generaal buitendienst Ted Meines (94 jaar) brengt zaterdag 5 december van 14.00 en 16.00 uur een bezoek aan de veteranen van het Rijdend Unifil Museum en van het Veteranencafé aan de Spijksedijk in Gorinchem.

Als verzetsman in de Tweede Wereldoorlog hielp hij honderden Joodse kinderen onderbrengen, waarvoor hij in 1992 een Yat Vashem onderscheiding kreeg. Na de officiersopleiding in Engeland en uitzending naar Nederland Indië, doorliep hij als beroepsmilitair een glansrijke carrière, die tot deze zeer hoge rang hebben geleid. Na zijn functionele leeftijdsontslag bleef hij maatschappelijk actief.

Als Algemeen directeur van de Nederlandse Hartstichting, als voorzitter Veteranen Legioen Nederland waar hij intussen het Veteranen Platvorm oprichtte. Dat is een koepel organisatie die de vele Veteranenorganisaties vertegenwoordigden in overleg met het Ministerie van Defensie. Als voorzitter van het Veteranenplatform leverde hij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het Veteranenbeleid. Vanwege zijn verdienste werd hij benoemd tot Ere Voorzitter van het Veteranenplatform.

Het Veteranenplatform stelde bij zijn afscheid de Ted Meines prijs in voor degene die zich bijzonder verdienstelijk maken voor de veteranen. Ook bij de herdenking en het defilé op 5 mei in Wageningen vervulde hij een belangrijke rol. In mei 2013 werd een borstbeeld van hem onthuld in Doorn. Hij bezoekt regelmatig Veteranen bijeenkomsten in het land en is een bijzonder geziene gast. Wij hopen dat veel veteranen, voormalige en actief dienende militairen met hun partners aanwezig zullen zijn.