Maatjesproject-jongeren van start

GORINCHEM Humanitas start ook in Gorinchem het Maatjes project-jongeren. Met financiering van de gemeente heeft Humanitas een coördinator aan kunnen stellen.

Het Humanitas Maatjes project is bestemd voor jongeren (in de leeftijd van ongeveer 12 tot 25 jaar) die zich geïsoleerd en alleen voelen, ongeacht levensverhaal, achtergrond, leeftijd en leefomstandigheid. Met een van de vrijwilligers (maatjes) van Humanitas kunnen ze er dan wel op uit. Dat geeft zelfvertrouwen.

Deze zomer start ook Gorinchem z'n eigen Maatjes project. Humanitas kan met financiering van de gemeente een coördinator aan kunnen aanstellen. Deze zorgt voor een goede match tussen jongeren, die gebruik willen maken van het project, en een vrijwilliger. Die worden dan maatjes. De vrijwilligers krijgen eerst een opleiding speciaal gericht op het werk dat zij gaan doen, en worden vervolgens intensief begeleid door de coördinator die een professional is op dit gebied. De heer Killian van Humanitas: ,,Het Maatjes-project bestaat al op verschillende plekken in Nederland. We zijn blij dat de gemeente dit ondersteunt, zodat we dit nu ook in Gorinchem kunnen starten. Hier blijkt grote behoefte aan, bijvoorbeeld jongeren die 18 jaar worden en onder de vleugels van Jeugdbescherming uitvliegen, vallen vaak in een diep gat."

Humanitas zoekt nog vrijwilligers die maatje willen worden. Een maatje krijgt eerst een opleiding, daarna worden ze gekoppeld aan iemand die net een extra zetje nodig heeft. Samen gaan ze eropuit. Gewoon lekker ontspannen. Wandelen of winkelen, bijvoorbeeld. Of een museum bezoeken. Alles is erop gericht om jonge mensen het plezier en zelfvertrouwen (terug) te geven dat ze nodig hebt om (weer) eigen contacten op te bouwen. Wethouder Eva Dansen: ,,Als gemeente vinden we dat iedereen mee moet kunnen doen. Ik vind het mooie van dit project dat alle jongeren daar de kans voor krijgen."

Het werk als vrijwilliger wordt begeleid en ondersteund door de coördinator. Maatjes kunnen zich opgeven via gorinchem@humanitas.nl en 06-35118661. Kijk ook eens op https://www.humanitas.nl/afdeling/gorinchem/ voor meer informatie.