• FERRY VERHEIJ
  • FERRY VERHEIJ

Een podcast en een boek over de polder

GORINCHEM Het borrelt in de polder… De Stichting Camera Notes, opgericht door Ferry Verheij en Bram van der Wal, brengt twee nieuwe uitgaves: een Podcast, genaamd De Polder, gemaakt door Joost-Jan Kool en Bram van der Wal en later dit jaar komt een boek uit, dat vooralsnog de (werk-)titel 'Dwars door de polder' heeft. Het boek zal verhalen en columns van Joost-Jan en Bram bevatten en veel fotomateriaal van Ferry. Een eerdere uitgave van Camera Notes was het succesvolle boek 100Waard.

De podcast staat inmiddels online en kent twee afleveringen. De kickoff van Podcast de Polder vond plaats in de schuur bij boer Matthijs Baan, producent van Elke Melk, de melk die rechtstreeks van de boer naar de consument gaat. Een paar weken later werd een tweede podcast opgenomen met muzikant, schilder en theatermaker Izak Boom. De beide podcastgastheren hebben een mobiele studio bestaande uit een tafel en een paar krukjes en nemen hun gesprekken op locatie op. Zo hoor bij boer Matthijs Baan de koeien op de achtergrond rommelen en af en toe een loei geven. Het gesprek met Izak Boom vond plaats in de tuin van Goof de smid, recht tegenover zijn geboortehuis in Leerbroek. Op de achtergrond hier je het dorpsleven voorbijgaan. Boom noemde de podcast 'het beste interview dat ik gegeven heb.'

De techniek van de podcast wordt geregeld door Gerjan de Vries, de geluidjes en muziekjes levert Izak Boom en Ferry schiet een plaatje als het nodig is.

,,De polder is het vertrekpunt van de podcast, maar we vatten de polder ruim op. Als iemand ergens in Nederland wat vindt over onze polder of de polder in het algemeen, dan is dat voldoende voor een podcast. Ons eerstvolgende slachtoffer wordt Johan Roeland, antropoloog aan VU-Amsterdam van de tentoonstelling 'Bij ons in de Biblebelt'", aldus Ferry en Bram. Daarna verwachten Ferry en Bram Kees Commijs jr., o.a. voorzitter van de Haneker, in zijn fluisterbootje te spreken.

De podcast is te beluisteren op Spotify en Soundcloud en een eigen site Podcastdepolder, maar ook via de mediakanalen van de drie heren.

Het boek 100Waard is voor de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden inmiddels een klassieker. Joost-Jan Kool was al betrokken als eindredacteur bij het boek 100Waard. Zijn verhalen gaan vaak over dorpelingen in de Vijfheerenlanden, maar ook over zijn familie uit de buurt van Hei-en Boeicop. Joost-Jan schrijft voor landelijke wielerbladen als De Muur en het Wielrenblad. Bram: 'Ik vind Joost-Jan een keigoede schrijver en het is mij een eer dat hij meedoet!' Bram zijn columns op Facebook werden enthousiast ontvangen en er waren veel reacties om de columns uit te brengen in boekvorm. Dat gaat nu gebeuren! De kwaliteiten van Ferry Verheij als fotograaf zijn alom bekend, dus het belooft een mooi boek te worden.

Het thema in het boek zal de beweging en het leven in de polder zijn. Daarnaast zullen echte poldertypes, inderdaad soms lekker dwars, in het boek een plek krijgen. Het boek gaat half november uitkomen en zal naar verwachting in alle boekhandels in de streek te koop liggen.