Wees een held, met elkaar

19-09-2019, 14:11 | Lezersnieuws | jack

 

Gorinchem - Het is deze week de Week Tegen Pesten – van 23 tot en met 27 september 2019. Landelijk is de initiatiefnemer Stichting School & Veiligheid. Maar ook buiten de schoolse omgeving wordt er nog steeds gepest en getreiterd. Uit cijfers blijkt dat er allerlei vormen van uitsluiting en digitaal pestgedrag aan de orde van de dag zijn, in Gorinchem gaat het zelfs over 30% van de basisschoolkinderen. Reden te meer om voor dit thema in De Week Tegen Pesten extra aandacht te vragen.

Het landelijke thema van dit jaar is ‘Wees een held, met elkaar’ Het is gekozen vanuit de gedachte dat iedereen op school een bijdrage kan leveren aan het veiliger maken van een groep. Het hoeven geen grote (helden)daden te zijn. Door iets kleins te doen kun je ook helpen om pesten tegen te gaan. De nadruk ligt dit jaar op samenwerking; zorg met elkaar voor een goede sfeer in de klas zodat er minder behoefte ontstaat om te pesten. Iedereen die een positieve bijdrage levert aan de groep is een held: leraar én leerlingen.

Het thema van deze week sluit prachtig aan bij het project waar regionaal al een jaar aan wordt gesleuteld! De werkgroep pestvrij Gorinchem heeft in ondersteuning van It Takes a Village to raise a child Gorinchem en De Spreekkamer ingezet op het gezamenlijk opzetten van een interactief programma: Zero-2-Hero ‘Maak jij het verschil?’.

Voor dit project bouwden zij een megagrote weegschaal waarmee op speelse wijze kan worden aangetoond wanneer een grap kan doorslaan naar pestgedrag. Daarnaast leer je hoe je als omstander of klasgenoot een negatieve sfeer kan ombuigen naar iets positiefs en je je van neutrale toehoorder kan ontpoppen tot een regelrechte held!

Binnenkort zal de mobiele Zero-2-Hero weegschaal door Gorinchem en de regio reizen om het verschil te gaan maken. Interesse om de workshop Van Zero-2-Hero op school of buurtcentrum te krijgen? Informeer naar de mogelijkheden via gorinchem@alsvillage.nl

Selfie time: op de foto met Nutz de Zero2Hero eekhoorn
Op zaterdag 28 september is Zero2Hero te vinden bij de Burendag in de Haarwijk en de Lingewijk. Alle kinderen zijn welkom om een echt superheldenmasker te maken bij het DOElab. Zet je kind op de foto samen met Nutz de Zero2Hero eekhoorn. Met je toestemming komt jouw foto op de superheldenmuur bij de LimonadeBrigade in de bibliotheek.