Mantelzorger in beeld

GORINCHEM Ruim honderd deelnemers bezochten de regionale bijeenkomst over mantelzorg die 1 maart werd gehouden in Partycentrum Hipper & Kolfbaan in Gorinchem. De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeenten in de regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Onder de aanwezigen bevonden zich vertegenwoordigers van zorgorganisaties, belangenbehartigers en andere betrokkenen die allemaal graag mee willen denken over de ondersteuning aan mantelzorgers in Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam, Molenwaard en Zederik.

Wethouder Arie Donker wethouder sociaal domein van de gemeente Zederik opende de conferentie namens de gemeenten in de regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Door alle veranderingen in de zorg, komt er steeds meer op mantelzorgers af. De gemeenten vinden het belangrijk dat de positie van de mantelzorger in onze gemeenten wordt versterkt. Centrale vraag van de conferentie was:  Hoe kunnen we daar samen voor zorgen?

Om de mantelzorgers een gezicht te geven, werden de deelnemers tijdens de bijeenkomst voorgesteld aan Lars, Antje en Sofia, respectievelijk de jonge, volwassen en oudere mantelzorger. Zij werden in beeld gebracht door acteurs en gaven aan wat zij als mantelzorgers nodig hebben. Lars, Antje en Sofia zijn gebaseerd op het onderzoek Persona, waaraan verschillende mantelzorgers in de regio aan hebben meegewerkt.

Op basis van de ondersteuningsbehoeften van de Persona's gingen de deelnemers uiteen om actief mee te denken over de manier waarop we met elkaar onze mantelzorgers beter kunnen ondersteunen. Uit de werkgroepen zijn veel ideeën ontstaan. Afgesproken is dat deze niet in de bureaula verdwijnen, maar dat de deelnemers daar met elkaar mee aan de slag gaan. Daarnaast kan iedere deelnemende organisatie ook zelf aan de slag met het boekje Mantelzorg in beeld, beleidsinstrument voor mantelzorg dat alle deelnemers na afloop ontvingen.

Fotobijschrift: Vlnr: Arie Keppel, Arie Donker, Lars, Antje, Sofia, Hans Freije.