• Marathon de Sables

Marathon des Sables finishdag: 'Vandaag was echt een superdag'

GORINCHEM Gorcumer René Bleuanus is zondag begonnen aan dé uitdaging van zijn leven. Na maanden van intensieve voorbereiding zoekt hij in Marokko de grenzen van zijn menselijke kunnen op. Bleuanus (48) neemt deel aan de Marathon des Sables (marathon van het zand), een zesdaagse ultraloop van ongeveer 254 kilometer. De verrichtingen van de Gorcumer zijn onder andere dagelijks te volgen via www.stadgorinchem.nl en onze Facebookpagina. Een verslag van dag vijf. 

DAG 5

Echt, ik ben supertrots en blij. Vandaag de laatste dag, marathon-afstand; 42,195 km. Bij de briefing was @Briel aanwezig, supertof. Hij is filmmaker en volgt mij al een half jaar met video-interviews en hier kon hij dus niet ontbreken. Wordt een docu van gemaakt. Vandaag was echt een superdag, alles hardgelopen. Als eerste binnen van tent 27. Er zat een linke klim in met touwen. Er kwamen er een paar bovenlangs die stenen naar beneden lostrapten. Van de afdaling tot de finish sterk gelopen. Zo'n dag dat je door kan blijven lopen te lopen. Nog regen gehad (5 druppies) haha. @Eric, @Edwin vergeet Bumper, wij hebben Cactus de MDS-hond die alle etappes heeft meegelopen! Dan de klim naar het plateau waarvandaan je de finish kan zien liggen! Heerlijk moment. 5 km later finish; medaille, tranen, Patrick Bauer (racedirector) die omhelst, zwaaien naar de webcam. Iedereen super super bedankt voor de overzeese reacties en mails. 
 

DAG 4

Nu weet ik waarom Highway to hell elke dag bij de start uit de speakers knalt. Een helletocht was het! Afgezien als een beer. 76,6 km bijna 19 uur onderweg. Bij de start gelijk zandduinen gevolgd door een opgedroogd zoutmeer. Men on the moon II. Temperatuur stijgt tot 42 graden, opletten en blijven drinken. Bij elk CP 3 liter water en 4 zoutpillen, om je lijf vocht vast te laten houden. Op 37 km halen de elite runners ons in. Zij zijn 4(!) uur later gestart, wow. De Marokkanen dansen als vliegjes over de duinen, ongelofelijk. We crossen bergkammen met prachtige namen als Ba Halou, Oued Rheris. @Ouadih, @Wilma wat een land! Vanaf CP4 op 50km is het 10 km door wadi Mbirika. Loeiheet en 1 grote puinbak, technisch moeilijk. Na 61 km alleen in het donker, koplamp op, 1 miljard sterren, betoverend, gaat goed. Dan een steile zandklim en knak zwarte sneeuw (wielerterm voor stuk gaan). De laatste 5 km is in survival modus. Morgen alleen nog marathon afstand. 


DAG 3

Eindelijk weet ik hoe op dat halve slaapmatje te slapen haha. Een goede nacht dus. Ondanks alle snurkers en scheters? Vandaag 37,6 km. Start van de etappe is gelijk hot! De woestijn is hier super afwisselend, we gaan van zand naar keien; Men on the moon! De eerste 11 km gaan hardlopend heel goed. De rugzak wordt lichter en lichter door het eten dat eruit gaat. Bij CP1 gelijk 2 flessen water van 1,5 L. Lekker dan, weer 3 kg erbij. Naar CP2 gaat het ein-de-loos lang over een loeihete stenen vlakte. Je kan 5 km vooruit kijken. Hardlopen waar mogelijk. Vergeet gemiddelde snelheden, alle regels zijn hier anders. Kaken op elkaar en doorbijten. Na CP2 is het magnifiek, decor voor Westerns, alleen zonder het gefluit van Marlon Brando. Na CP3 rest nog 5 km zandduinen. Krijg ik me daar een dipper. Niet te doen. Extra zoutpillen, water en ventileren maken het weer goed. Finish in 7 uur. Blij mee. 

DAG 2

Dag twee zit erop. En wat voor een dag, wow. Een ok-nacht, niet koud. Om 06:00 beginnen de berbers met het opruimen van de tenten. Wij blijven over op het kleed, de zon en warmte komen er dan bij. Vandaag 33 km, de zwaarste van m'n leven. Tot CP1 hardlopen over hard zand. Daarna 16 km (!) zandduinen. En wat voor zandduinen; de hoogste van Marokko. Denk aan het vreemdelingenlegioen, denk aan Kuifje in de Sahara. Zo was het vandaag. Zand, zand, zand, op en af. Loodzwaar maar oh zo schitterend mooi! Ik heb vannacht 1 miljard sterren geteld, maar er zijn echt meer zandkorrels dan sterren? Halverwege de zandduinen werd ik wat grumpy, dus eten en drinken. De 2e helft ging beter. We kwamen met een cluppie bij elkaar en zijn samen opgetrokken tot CP2. Daar korte pauze, drinken, schoenen-check en zoutpillen. Na CP2 naar 't bivouac hardgelopen. We krijgen zandstorm vanavond. De tenten waaien steeds om, haha. 

DAG 1

De kop is eraf! Elk bericht mag maar 1000 tekens zijn, dus telegramstijl. Vandaag 32 km door gevarieerd terrein. Goed geslapen, 1 miljard sterren, prachtig. We zitten met 8 in tent 27, allemaal gelijkgestemden (lees mafklappers:) 4 Dutchies, 1 Deen, 1 Zwitser, 1 Noorse en 1 El Chapo (Mexico) ; Everest, Zuidpool, Noordpool, Seven Summits etc. Indrukwekkende start, met Highway to hell op ijsbaansterkte, heli laag over, kippenvel. Tot Checkpoint 1 (CP1) gravel, gruis, keien en scherpe stenen platen. Ik kom goed in m'n ritme, loop echt op reserve. De elitelopers gaan als een kanon van start, mooi om te zien. Binnen anderhalf uur ben ik bij CP1, prima. Naar CP2 de eerste zandduinen. Supermooi maar ook sjouwen geblazen. Drinken gaat goed elke CP 2 zouttabletten, dan houdt je lijf vocht vast. Naar CP3 is het heet, denk 35 tot 40 graden en geen wind. De rugzak van 10 kg voelt zwaar nu. We steken 2 wadis over (droge rivierbedding) en dan komt het bivouac in beeld.