Marco van Trigt 'Van stoelen bezeten'

GORINCHEM - Voor het Gorcums Museum stelde designexpert Frans Leidelmeijer een expositie samen van ruim 90 iconische zitmeubels uit de afgelopen honderd jaar: 'Van stoelen bezeten'. Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun 'stoelenverhaal'. De verrassende resultaten daarvan zijn te zien in het museum en wekelijks te lezen in deze speciale rubriek. Deze week de stoel van Marco van Trigt, gepassioneerd kunstenaar/ontwerper in Gorcum.

Na zijn opleiding tot industrieel ontwerper aan de Design Academy Eindhoven werkte Marco van Trigt kort als zelfstandig ontwerper van keukens, brillen en diverse gebruiksvoorwerpen. Daarna was hij een paar jaar werkzaam bij een in speeltoestellen gespecialiseerd bedrijf, dat voornamelijk aan gemeenten leverde. Toen het aantal opdrachten verminderde verliet hij dit bedrijf. Marco zegt daarover: ,,Dat was een bewuste keuze. Na wat omzwervingen werd ik op zeker moment gevraagd een ontwerp te maken, gebaseerd op geometrische vormen: cirkel, vierkant en driehoek. Dat beviel zo goed dat ik kort daarna besloot om verder te gaan als zelfstandig kunstenaar. Ik voelde een passie, ben bezeten van kunst maken, ontwerpen en creëren. Met een voorliefde voor materialen als roestvast staal en hout en de geometrische vormen waarmee het begon."

Grote naamsbekendheid verwierf Van Trigt met het Ruimtelijk Raam voor het Symposion Gorinchem 2005. Dat werd na afloop opgeslagen maar zal hopelijk binnenkort worden herplaatst, ergens in Gorcum. Ook werkte hij mee aan 'Beelden aan de Rivier', tentoonstellingen in de Kruitmagazijnen en aan een expositie in het Gorcums Museum. Zijn laatste project, Kunstvirus, zorgde er eind vorig jaar voor dat bijna 200 Gorcumers mede-eigenaar werden door de aankoop van een houten 'Pion'. Van deze abstract geometrische kunstwerkjes zijn nog exemplaren te koop, aldus van Trigt.

In het Gorcums Museum is nu een stoel te bewonderen die Marco in 2005 ontwierp. Een fraaie combinatie van roestvast staal en Frans eikenhout, geconstrueerd met behulp van lijm en pen-en-gat verbindingen. Lastig was het vinden van een freesmachine die lengtegroeven van exact drie millimeter in het eikenhout kan maken, zodat de gewalste stalen plaat daar precies in kon worden geklemd. Het zitmeubel is niet alleen mooi om te zien, maar is ook erg comfortabel. De eigenaar, Menno Kruiswijk, gebruikt hem dagelijks, behalve als hij wordt uitgeleend voor een tentoonstelling natuurlijk: de stoel, ontworpen als kunstwerk

Bijschrift foto: Marco van Trigt met de door hem ontworpen stoel, naast een bijzonder ontwerp getiteld 'London Papardelle' van Ron Arad. Geheel rechts de kleurrijke 'Proust Chair' van Allessandro Mendini.