Mari Kant 'Van stoelen bezeten'

GORINCHEM - Voor het Gorcums Museum stelde designexpert Frans Leidelmeijer een expositie samen van ruim 90 iconische zitmeubels uit de afgelopen honderd jaar: 'Van stoelen bezeten'. Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun 'stoelenverhaal'. De verrassende resultaten daarvan zijn te zien in het museum en wekelijks te lezen in deze speciale rubriek. Deze week de stoel van Mari Kant, verzamelaar van alles wat met het Nederlands theater te maken heeft.

Een gesprek met Mari Kant is een duik in het verleden van de Nederlandse theatergeschiedenis. Mari is een boeiend verteller die zijn verhalen lardeert met een enorme hoeveelheid tastbare herinneringen, memorabilia zoals dat zo fraai heet. Het jasje van Willie Walden uit de Snip & Snap Revue, tekeningen van de hand van Toon Hermans, het reiskistje van Henriette Davids, talloze programmaboekjes, affiches , maar vooral veel persoonlijke spullen van veel Nederlandse acteurs en actrices, musicalsterren en producenten. Een rondleiding in zijn mini-museum is voor liefhebbers van theatergeschiedenis als het rondlopen in een snoepwinkel. Al vertellend trekt hij de ene na de andere kast open met brieven, door de artiesten zelf bijgehouden plakboeken, foto's en grimespullen. Een deel van de verzameling staat in vitrines. Een kledingkast is gevuld met tientallen kostuums en jurken. Het archief beslaat vele meters. Maar er staat ook een toneelprojector die eind 19de eeuw werd gebruikt om decors te projecteren.

Mari Kant start in 1977 met verzamelen, na het zien van de musical Foxtrot met Willem Nijholt in de hoofdrol. Het begint met programmaboekjes en affiches van musicals, maar al gauw komen daar ook foto's , knipsels, boeken en uitnodigingen bij. Niet alleen van musicals, ook van (volks)toneel, cabaret, revue en andere podiumkunsten. Door het verzamelen leert Mari veel artiesten en theaterproducenten persoonlijk kennen. Velen dragen hun archief aan Mari over, vaak al bij leven als er verhuisd moet worden naar een kleinere woonomgeving. Zo haalde Mari vorige week het archief op bij Willem Nijholt die er aan hecht dat dit goed beheerd wordt. Inmiddels is Mari een veel geraadpleegde vraagbaak voor theaterproducenten en radio- en televisiemakers.

Om er zeker van te zijn dat zijn opmerkelijke verzameling ook in de toekomst bewaard zal blijven, is in 2000 door hem de Nederlandse Stichting van Volkstoneel tot Musical en andere Theaterkunsten opgericht. De theaterstoel van Mari Kant, die tijdens de expositie 'Van stoelen bezeten' te zien is, dateert uit 1961 toen in de Haarstraat schouwburg De Nieuwe Doelen werd geopend. Na een renovatie kwam deze stoel in zijn bezit. Hij koestert de Gorcumse theaterstoel, net als zijn andere herinneringen aan onze theatergeschiedenis.