Marina Bykova slaat een nieuwe weg in

Ria Scholten

GORINCHEM Balletstudio Marina Bykova verzorgde zaterdagavond een leerlingenshow in Schouwburg De Nieuwe Doelen. Voor Marina was het een extra bijzondere avond, want zij stopt na vijftien jaar met haar dansscholen in Gorinchem en Sleeuwijk. De leerlingen worden overgedragen aan een team van vakbekwame dansdocenten.

Na de voorstelling blikte Marina terug op de afgelopen vijftien jaar die in het teken stonden van liefde voor de dans en vernieuwing. Zo ontwikkelde zij een nieuwe lesmethode, die op basisscholen kan worden uitgevoerd. ,,Ik heb in 2000 de Balletstudio van Popke Engler in Sleeuwijk en Werkendam overgenomen en die uitgebreid met een lesruimte in Gorinchem", vertelt zij. ,,Met mijn leerlingen heb ik aan talloze dans- en muziekprojecten in Gorinchem meegewerkt zoals Christmas around the World, de festivals Mozart aan de Merwede en de OPEn RAam concerten, Ridols, Circolo Historico en nog veel meer. Heel mooi was de benefietvoorstelling Op Spitzen voor kinderen in nood! Daarnaast hebben we regelmatig het dans- en muziekprogramma voor de 4 mei viering verzorgd en niet te vergeten de Sinterklaasoptredens voor de kinderen uit de buurt. Een ander hoogtepunt was de jaarlijkse dansvoorstelling in De Nieuw Doelen. Wij hebben altijd hard getraind maar ook veel lol en plezier gehad tijdens onze repetities."

Marina is al twaalf jaar actief als freelance dansdocente. ,,In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is er vrijwel geen school te vinden die mij niet kent. Dit werk heb ik ook met veel passie en plezier gedaan en wil ik graag in deze regio blijven doen", vertelt ze. Mooie herinneringen, maar er was ook een periode dat het minder goed ging. Marina:

,,Ik ben door diepe dalen gegaan. In 2002 moest ik de school een half jaar sluiten omdat ik werd geconfronteerd met de ziekte kanker, die helaas in 2008 is teruggekomen. Terwijl ik in het ziekenhuis voor mijn leven vocht heeft een aantal van mijn leerlingen de lessen op de dansschool overgenomen en ervoor gezorgd dat de school open kon blijven. Ik ben hen daar nog steeds dankbaar voor. Twee maanden na de laatste chemokuur stond ik met een pruik op mijn hoofd al weer les te geven. Een half jaar later gaven wij alweer een wervelende show in de schouwburg."

Gelukkig heeft Marina de wind nu weer mee. ,,Twee jaar geleden ben ik getrouwd en verhuisd", vertelt ze. ,,Ik woon nu in de buurt van Middelharnis. In de afgelopen jaren reed ik 500 kilometer in drie dagen om les te geven in Gorinchem en Sleeuwijk. Een hele opgave en daarom heb ik besloten om mijn leerlingen over te dragen aan anderen. Uiteraard ben ik hier heel zorgvuldig mee omgegaan. Er komen twee professionele en ervaren docenten lesgeven. Bury Stil geeft de Hiphoplessen en Josephine Verhulsdonk gaat de lessen Modern en Klassiek Ballet verzorgen. Ik ga mijn dansschool voortzetten op Goeree-Overflakkee, waar ik nu al vijftig leerlingen heb. Daarnaast wil ik graag ruimte maken voor de nieuwe uitdagingen in mijn leven."

Marina koestert de herinneringen aan een mooie, maar soms turbulente tijd in Gorinchem. Zij vertelt: "Ik heb mijn leerlingen geleerd om van dans te genieten. Dans biedt zelfvertrouwen, een andere 'state of mind'. Dit is een positieve, krachtige energie die je van binnenuit voelt. Niet alleen je lichaam wordt super en sterk maar ook je gedachten en keuzes in je leven. Ik dank mijn leerlingen voor de liefde en waardering die ik in vijftien jaar heb mogen ontvangen en ik kom zeker af en toe nog eens langs."