• Tim Hartman

Marinus Spronks kleinzoon Eric: 'Absoluut heel bijzonder'

GORINCHEM Rick Voorbergen stuitte woensdag tijdens een verbouwing op een tekst die misschien afkomstig is van Marinus Spronk, verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorloog. Aron de Vries van het Regionaal Archief Gorinchem en Eric Spronk, kleinzoon van Marinus, vermoeden echter dat de tekst door iemand anders geschreven.

Door Tim Hartman

,,Absoluut heel bijzonder, het is een niet alledaagse vondst", vindt Eric Spronk, die woensdagavond zelf even langs gaat om de vondst met eigen ogen te bekijken. ,,Ik kreeg best een apart gevoel toen ik het bericht doorkeeg." Spronk denkt zelf echter dat de tekst niet door Marinus Spronk zelf geschreven is, maar door iemand anders ter nagedachtenis aan hem. 

ONDUIDELIJKHEID Ook Aron de Vries van het Regionaal Archief Gorinchem vraagt zich af van wie de tekst daadwerkelijk afkomstig is. ,,Het zou goed geschreven kunnen zijn door iemand anders", zegt hij. ,,Ik weet niet helemaal hoe ik de tekst moet lezen. Er staat dat Marinus Spronk aan die leidingen heeft gewerkt. Maar Marinus Spronk was een elektricien. Het zou goed kunnen zijn dat iemand anders het heeft geschreven ter nagedachtenis aan Spronk. Er staat ook 27 juni 1943, maar Spronk werd pas opgepakt in september 1943, dus dat rijmt niet helemaal. Het zou bijvoorbeeld ook pas na de oorlog geschreven kunnen zijn door iemand die vriendelijke contacten met Sprong onderhield en dit schreef ter nagedachtenis aan hem."

Toch sluit De Vries niet helemaal uit dat Spronk zelf de tekst heeft geschreven. ,,Alleen het lastige is met dit soort vondsten dat het moeilijk is om het te achterhalen." Of de vondst naar een museum moet worden overgedragen? ,,Dat niet", vindt De Vries. ,,Het is onderdeel van dat pand en het is goed om te weten dat het er zit. Het is toch een herinnering aan de oorlog."

HERINNERING Ook Eric Spronk vindt dat Voorbergen morgen gewoon verder kan met de verbouwing. ,,We maken er een goede foto van en stoppen het bij onze documentatie. We hebben al heel veel documenten en dit komt erbij. Het is heel bijzonder, zeker, maar het is geschreven op een draagbalk. We weten nu dat het er is en die herinnering koesteren we weer. Net zoals het pand van zijn oude sigarenzaak en de Marinus Spronklaan."