• Reinie Melissant-Briene met haar familie

Melissant-Briene 'eindelijk' burgemeester van Gorinchem

GORINCHEM Gorinchem heeft officieel een nieuwe burgemeester. Reinie Melissant-Briene werd maandagavond geïnstalleerd op het Gorcumse gemeentehuis. ,,Vandaag vieren we deze benoeming en vanaf morgen stropen we met z'n allen de mouwen op", zei ze zelf in haar toespraak. 

Door Tim Hartman

Niet op 6 juli, maar pas vanavond, maandag 28 augustus, was het moment daar. Reinie Melissant-Briene mag zich officieel burgemeester van Gorinchem noemen. Vanwege een infectie moest ze bijna twee maanden langer wachten op dat moment. ,,Eindelijk", zei ze zelf lachend in een tot de nok toe gevulde gemeentehuis. Het college van burgemeester en wethouders, raadsleden, familieleden en inwoners van Gorinchem woonden de buitengewone raadsvergadering bij. ,,Prachtig om te zien dat ik overal met zoveel enthousiasme wordt begroet", aldus de kersverse burgermeester.

VERTROUWEN In bijzijn van haar man en drie van de vier kinderen ondertekende ze de beëdigingsakte waarna een zestal Melissant-Briene welkom heette. Jaap Smit, Commissaris van de Koning, had meteen goede raad voor de raadsleden: ,,Geef haar de ruimte en geef haar een zet van vertrouwen mee."

Dirk Heijkoop, burgemeester van Hardinxveld-Giessendam, sprak namens de kring van burgemeester, waarna waarnemend burgemeester van Dordrecht Peter van der Velden namens de regiogemeenten mede een afscheidswoord richtte tot Melissant-Briene, die directeur en loco-secretaris bij de gemeente Dordrecht was: ,,We nemen als Dordrecht afscheid van een topambtenaar, maar als regiogemeente heten we jou welkom. Verbinden van mensen is jouw kracht, maar je zult niet schromen om de uitdagingen ook buiten de stadsgrenzen te zoeken." 

AMBTSKETTING Namens Gorinchem richtten Rutger van Breemen (voorzitter vertrouwencommissie), wethouder Eva Dansen en Dick van Zanten als nestor van de raad een woord tot hun nieuwe burgemeester. Nadat Dansen de ambtsketting en Van Zanten de voorzittershamer overhandigden, werd de eerste hamerklap gegeven: ,,Ik geef nu het woord van mevrouw Melissant-Briene", grapte de nieuwe burgemeester.

Ze gaf alvast een kleine vooruitblik op haar ambtsperiode: ,,Ik weet dat de stad uitkijkt naar continuïteit en daadkracht. Maar ik weet ook dat Gorinchem heel veel betrokken bewoners heeft. Naar hen moeten we goed luisteren en op basis van de bewoners bepalen we de investeringsagenda: Hoe willen ze wonen? Wat willen ze doen in hun vrije tijd? Dát wordt de basis." 

,,Maar", zo zei ze. ,,Vanavond vieren we deze benoeming, vanaf morgen stropen we de mouwen op."