• gp-foto

    foto: GP-foto

Merwedesluis krijgt grote beurt

GORINCHEM In de nacht van 21 op 22 juli starten de werkzaamheden aan de Korte Brug. Het is onderdeel van een grote onderhoudsbeurt van de Grote Merwedesluis. De voorbereidingen zijn al begonnen en dus lieten omwonenden zich dinsdagavond tijdens een inloopavond op het gemeentehuis nogmaals bijpraten.

door Tim Hartman

De grote onderhoudsbeurt aan de Grote Merwedesluis heeft de nodige voeten in de aarde gehad. Zo wilde de gemeente de afsluiting van de Korte Brug per se in de schoolvakantie plannen om zo de veiligheid van scholieren niet in gevaar te brengen. Daarentegen is er daardoor wel weer een strakke planning vereist. Op 16 augustus beginnen de Gorcumse zomerfeesten en dus moet de stad tegen die tijd weer makkelijk toegankelijk zijn. Op de Korte Brug geldt namelijk van 21 juli tot en met 11 augustus eenrichtingsverkeer.

En dat is dinsdagavond voer voor omwonenden om nog enkele knelpunten te bespreken. ,,Want hoe wordt dat bij parkeergarage Kazerneplein geregeld?", uit een mevrouw haar zorgen. ,,Als mensen de garage uitkomen, moeten ze per se naar links vanwege het eenrichtingsverkeer. Terwijl mensen die de garage in willen die auto's juist moeten kruisen. En er staat in het weekend toch altijd al een lange rij." 

,,Goed punt", geeft projectleider Dik Pracht toe. ,,Ik schrijf het op. Wellicht dat we met verkeersregelaars gaan werken om alles in goede banen te leiden."

 

GELUIDSOVERLAST Ook eventuele geluidsoverlast is dinsdagavond onderwerp van gesprek. Wat dat betreft kan Pracht enigszins geruststellen. ,,Overdag zou je niets horen. Maar de werkzaamheden zijn soms ook 's nachts. Over het algemeen hoor je er niets van, maar natuurlijk, als er een bout niet goed zit en daar moet een flinke tik op gegeven worden, dan maakt dat lawaai."

Arie Diephout, van de gemeente Gorinchem, kijkt uit naar de werkzaamheden. ,,De noodzaak is er. De sluis heeft gewoon een onderhoudsbeurt nodig. We zijn blij dat we er met de betrokkenen uit zijn gekomen wat betreft de planning. Nu mag het werk wel gaan beginnen."En die werkzaamheden zijn spectaculair volgens Diephout. ,,Die brugonderdelen wegen enorm zwaar. Er komt dus een gigantische kraan tot aan de rotonde en de onderdelen worden met vier vrachtwagens naar Mercon vervoerd. De weg rondom de sluis is die nacht van 21 op 22 juli dan ook voor verkeer afgesloten. Het is een groot spektakel, maar het moet wel veilig gebeuren."

 

GRATIS PARKEREN De voorbereidingen zijn inmiddels al sinds april in volle gang. Vanaf 21 juli geldt er eenrichtingsverkeer op de Korte Brug. Automobilisten mogen zaterdag 23 juli, 30 juli, 6 augustus en koopavonden 28 juli en 4 augustus hun auto's gratis parkeren op het Mercon-terrein. Er rijden dan pendelbusjes op en neer. Voor de exacte tijden en overige informatie kunnen mensen terecht op www.zuid-holland.nl/merwedesluis.

Als de werkzaamheden aan de Korte Brug voorbij zijn, is tussen 8 en 19 oktober de Hoge Brug, die parallel ligt aan de Korte Brug, aan de beurt.