• gp-foto

    foto: GP-foto
  • gp-foto

    foto: GP-foto
  • gp-foto

    foto: GP-foto

Middeleeuwse skeletten gevonden achter het museum

GORINCHEM Bij het graven in de grond voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers bij het Gorcums Museum, zijn eind vorige week verschillende skeletten aangetroffen.

Volgens Pieter Floore, namens de gemeente Gorinchem adviseur op archeologisch gebied, gaat het om restanten van een kerkhof dat vanaf de veertiende of vijftiende eeuw lag vanaf de kerk tot onder het huidige museum. In 2010 werd er ook al een en ander gevonden. ,,Er is vier of vijf lagen begraven op die plek," aldus Floore. ,,Nu zijn we tot de tweede laag gekomen en zijn we ook kisten tegengekomen. We willen nu graag houtmonsters van die kisten afnemen om er achter te komen van welke tijd ze zijn. Dat is nog niet duidelijk. Het kan gaan om de 17e eeuw, maar aannemelijker is de 14e eeuw."

Floore, werkzaam bij Hollandia archeologen uit Zaandijk (Noord-Holland) wordt al twintig jaar door de gemeente Gorinchem ingehuurd als adviseur. Soms staat hij zoals deze week ook zelf in de grond, bij andere opgravingen houdt hij toezicht namens de gemeente. ,,Dit is wel iets heel anders dan het werk bij Buiten de Waterpoort. Dat geeft inzicht. Wat we hier doen, is documenteren. Keer op keer halen we alles uit de grond, als de gemeente daar aan de slag gaat, bijvoorbeeld voor de containers. Alles bij elkaar leidt dit uiteindelijk tot een groot verhaal, in dit geval over het kerkhof."