• sgarstadhuis3.jpg
    Stadhuis

    Janus Visser

Minder discriminatie! Maar hoe?

GORINCHEM ,,Alle inwoners zullen in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Daarbij kan iedereen meedoen en voelt zich onderdeel van Gorinchem." Dat is de doelstelling van het nieuwe emancipatie- en diversiteitsbeleid in Gorinchem. Concrete plannen om dat doel te bereiken worden door de gemeenteraad gemist in het raadsvoorstel van het college.

[door Tim Hartman

Uit een enquête, die door 574 inwoners werd ingevuld, bleek dat een op de vijf mensen in Gorinchem wel eens gediscrimineerd. Ook bleek dat er door een kwart van de respondenten spanningen gevoeld wordt tussen inwoners met een Nederlandse achtergrond en een migratieachtergrond. Bovendien is Radar, de anti-discriminatievoorziening in deze regio, nog weinig bekend bij mensen en dus wordt er zelden melding gemaakt van deze discriminatie. 51 procent van de respondenten zegt dat melden van discriminatie geen zin heeft.

ZORGWEKKEND ,,Zorgwekkend", vindt Ilhan Tekir van D66. ,,We zijn blij met het onderzoek, maar de inhoud daarvan stelt ons niet gerust. We missen echter één ding in het raadsvoorstel: hoe nu verder?" Er mogen dan wel drie speerpunten (voorbeeldfunctie, educatie en ontmoeting) zijn, de gemeenteraad mist concrete voorstellen om onder meer discriminatie in Gorinchem tegen te gaan.

Tekir verwees naar de gemeente Velsen, waar wel concrete punten staan vermeld in het beleid: ,,Herinrichting van openbare ruimtes om ze geschikt te maken voor mensen met fysieke beperkingen. In het stagebeleid van de gemeente rekening houden met kinderen die moeilijk aan stages komen", noemt hij twee concrete voorstellen. ,,Maar ook anoniem solliciteren. Kunnen we daar geen proef mee doen?"

Andere partijen sloten zich aan bij Tekir. Peter van Mersbergen van GroenLinks: ,,Het is allemaal wat dunnetjes. Ik zie dit voorstel als een opstap voor een fundamenteel beleid."

TE SMAL Frank Barth (CU-SGP) deed daar nog een schepje bovenop: ,,Het onderzoek is ook qua participanten heel smal opgezet. De Marokkaanse en Turkse gemeenschappen zijn wel goed vertegenwoordigd, maar hoe zit dat met bijvoorbeeld Polen en Grieken? Gorinchem is veel internationaler. Een kwart van de mensen die zich gediscrimineerd voelt, is op basis van godsdienst. Hoe zit dat met de andere religieuze groepen in Gorinchem naast de Islamitische? Dit moet veel breder aangepakt worden."

PLAQUETTE Wethouder Dansen beloofde een poging te wagen om voor de raadsvergadering van 15 februari het onderzoek te verbreden en zegde in elk geval toe dat er zo snel mogelijk een voorstel komt om een plaquette met artikel 1 van de grondwet op het stadhuis te laten bevestigen. Van Mersbergen: ,,Dat is wel het minste wat je qua symboliek kan doen als gemeente. Daarmee laat je zien: wij gaan serieus om met gelijkheid."

Met vriendelijke groet,

Tim Hartman

Freelance journalist (Algemeen Dagblad, BDU Media)

Mobiel: (06)13243271

Twitter: @Namtrah09

1484575894436_image-2017-01-16