• Willemieke Steen

Molen Nooit Volmaakt na tien jaar weer open

GORINCHEM Bijna tien jaar stond molen Nooit Volmaakt stil maar gelukkig is hij het malen niet verleerd. In de afgelopen jaren bleek dat veel Gorcumers het draaien van de oudste molen van Gorinchem misten en heimwee hadden naar de oude molenwinkel. Daarom besloten molenaars Theo de Rooij en Cees de Jong in samenspraak met eigenaar SIMAV de molen nieuw leven in te blazen.

Beide mannen kwamen als kleine jongens al in de molen. Theo is molenaar op de molen in Schiedam en leerde het korenmolenaarsvak als 11 jarige jongen van Karel Streumer, de toenmalige molenaar van Nooit Volmaakt. Theo kent de molen als geen ander maar ook Cees, molenaar van de molens in Beesd en Buren, kwam vroeger al vaak met zijn ouders in molen Nooit Volmaakt. In de loop van de jaren ontstond er een bijzondere vriendschap tussen hen en het was voor hen dan ook een logische stap om samen molen Nooit Volmaakt weer nieuw leven in te blazen. Theo: ,,Het was een heel bijzonder moment toen de molen weer tot leven kwam na al die jaren. De molenstenen zongen weer en produceerden direct weer prachtig meel. Hij doet het nog!"

AMBACHT Theo en Cees hebben allebei een grote passie voor het molenaarsvak en willen dat graag delen met Gorinchem en omgeving. ,,Als je eenmaal door de molens gegrepen bent, laten ze je niet meer los", aldus Theo. ,,We willen het mooie ambacht van toen aan iedereen laten zien met het enthousiasme en de kennis van nu." Cees voegt eraan toe: ,, De molen zal -als het weer het toelaat- elke zaterdag draaien zodat we de mensen kunnen laten zien hoe het malen werkt. We willen iedereen enthousiast maken om zelf te gaan bakken. Want wat is er nu lekkerder dan versgebakken brood?"

PANNENKOEKENMEEL Vanaf zaterdag 21 oktober is de molenwinkel weer elke zaterdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. In de winkel worden de vertrouwde graan- en meelproducten zoals het pannenkoekenmeel, molenkoren en fitkoren verkocht, maar ook vers gebakken molenbrood en allerlei (verse) streekproducten zoals honing en kaas. De locatie van de molen biedt daarnaast volop mogelijkheden voor allerlei activiteiten die in overleg met de betrokken partijen de komende tijd vorm zullen krijgen.

https://www.facebook.com/molenNooitVolmaakt/