• Gemeente Gorinchem
  • Gemeente Gorinchem

Multicultureel feestje in De Nieuwe Doelen

GORINCHEM De gemeente organiseerde woensdagavond in De Nieuwe Doelen een feest voor en door 'nieuwe Gorcumers', vluchtelingen met een verblijfsvergunning die een woning hebben in Gorinchem. Doel van de avond was om vluchtelingen met een status kennis te laten maken met de Gorcumse inwoners en betrokkenen.

Aanleiding voor het feest was een bezoek van een Syrische man bij wethouder Eva Dansen. De man gaf aan dat hij graag geholpen wil worden bij zijn inburgering en hij, met vele andere vluchtelingen, kennis wil maken met de Gorcumse samenleving. Uit dit gesprek ontstond het idee van een feestelijke bijeenkomst waarbij alle genodigden gerechten meenamen uit zijn of haar eigen cultuur. Dankzij de gemoedelijke sfeer, het lekkere eten en de inspanning van alle aanwezigen blikte Eva Dansen terug op een geslaagde avond. Ze benadrukte hoe goed zij het vond om te zien dat iedereen met elkaar sprak ondanks eventuele taalbarrières. De avond was dan ook voor herhaling vatbaar.

Het programma van het feest werd ingevuld voor en door 'oude' en 'nieuwe' Gorcumers: er waren echt typische Hollandse gerechten te vinden, maar ook Syrische en Eritrese gerechten. Gedurende de avond zijn er doorlopend filmpjes getoond van de verschillende culturen die vertegenwoordigd werden. Verder was er een optreden van Nedal Karam Ramdana met muziekband Basam uit Syrië, bracht de burgemeester een bezoek, speelden Hans van Mourik en Marjo Molengraaf-Vullers uit de gemeenteraad twee bekende Nederlandse nummers en konden aanwezigen genieten van een Eritrese dans.