Nel den Buitelaar 'Van stoelen bezeten'

GORINCHEM Voor het Gorcums Museum stelde designexpert Frans Leidelmeijer een expositie samen van ruim 90 iconische zitmeubels uit de afgelopen honderd jaar: 'Van stoelen bezeten', nog te zien tot en met zondag 12 april. Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun 'stoelenverhaal'. De verrassende resultaten daarvan zijn te zien in het museum en wekelijks te lezen in deze speciale rubriek. Deze week de stoel of beter de stoelen van Nel den Buitelaar in monoprint en zilverstift.

Tekenen en schilderen doet Nel den Buitelaar eigenlijk al haar hele leven. Gewoon als hobby naast haar werk. Na haar pensionering als kleuterjuf kreeg zij meer tijd en volgde weer eens een hobbycursus totdat zij een poster zag van de Stichting Kade Ateliers in Utrecht met de vraag 'Bent u uitgecursust?' Op die vraag zei Nel volmondig ja en volgde vier jaar een opleiding bij Kade Ateliers. ,,Er werd daar veel gediscussieerd over hedendaagse kunst met als einddoel helder te krijgen welke uitdrukkingsvorm uiteindelijk paste bij ieders persoonlijke drijfveren."

Dus bleef het niet bij schilderen. Zij ontdekte haar belangstelling voor andere technieken en ging etsen, tekenen en vooral werken met gemengde technieken. Zij maakte 'themaboekjes' waarin kunstzinnige foto's zijn opgenomen van één specifiek onderwerp zoals stenen of water. Bijzonder is de serie 'objets trouvés': tekeningen van allerhande voorwerpen die op straat te vinden zijn zoals blaadjes en takjes. Zo ontstond het idee om het thema 'Stoelen' te gaan tekenen nadat zij de tentoonstelling 'Van stoelen bezeten' had gezien. Dat thema zette Nel om in een viertal werken waarbij zij met zilverstift stoelen tekende op een matgrijze ondergrond. Op twee monoprints - een techniek waarbij met blockverf op een glasplaat wordt geschilderd en die vervolgens wordt afgedrukt op rijstpapier - tekende zij stoelen met Oost-Indische inkt. Deze serie kreeg de toepasselijke naam 'Stoelendans' en is nu te bewonderen in het Gorcums Museum.

Bijschrift foto: Nel den Buitelaar met haar monoprint 'Stoelendans'