Nieuw boek van Gorcumer Tom Zijlstra

GORINCHEM De Gorcumse schrijver Tom Zijlstra brengt deze week zijn vierde boek uit. Ditmaal geen literaire roman zoals de vorige drie, maar een non-fictieboek over de ex-neuroloog Jansen Steur. De uitgever is Uitgeverij Aspekt in Driebergen.

Ernst Jansen Steur werkte tot eind 2003 als neuroloog in het Twentse ziekenhuis Medisch Spectrum Twente. Vanaf de jaren 90 was hij toenemend verslaafd aan slaapmiddelen en behandelde hij honderden patiënten voor aandoeningen die ze niet hadden, zoals de ziekte van Alzheimer. Hun levens raakten ernstig ontwricht. Na zijn ontslag bleek in 2009 dat de neuroloog in Duitsland was gaan werken. Jaren van rechtszaken volgden. Toch werd hij in 2015 in hoger beroep vrijgesproken. Deze week begint het cassatieberoep dat het openbaar ministerie heeft ingesteld bij de Hoge Raad. Maar juist vandaag adviseert de advocaat-generaal om de vrijspraak te handhaven. De uitspraak wordt half mei verwacht.

Tom Zijlstra was als bestuurder van Medisch Spectrum Twente destijds intensief bij de zaak betrokken. Hij dwong de neuroloog eind 2003 het ziekenhuis te verlaten toen diens verslaving aan het licht kwam. Pas daarna ontdekte men geleidelijk de vele misdiagnoses. Ook Zijlstra werd door de slachtoffers van Jansen Steur voor de medische tuchtrechter gesleept. Zijn ervaringen en zijn emoties in die periode toen de media zich over hem heen stortten, en zijn herinneringen aan de neuroloog schreef hij van zich af in het dagboek op zijn weblog. Hoe kon het zover komen en waarom werd er niet eerder ingegrepen? Was de ex-neuroloog niet alleen een slechte dokter, maar ook een slecht mens of leed hij aan een hersenziekte? Dergelijke vragen komen uitvoerig aan de orde. Ook zichzelf spaart hij niet. Dat maakt deze dagboeken tot een oorspronkelijk document over de grootste medische strafzaak ooit in Nederland.