• Fresh PC doneerde een printer en laptop aan Humanitas

Nieuw: De Maatschappelijke Beursvloer

GORINCHEM Donderdag 6 oktober organiseert de Gorinchemse Uitdaging de eerste Maatschappelijke Beursvloer in Gorinchem. Op de beursvloer krijgen 25 bedrijven en 25 maatschappelijke organisaties de kans om matches met elkaar aan te gaan. De Gorinchemse Uitdaging werd zes maanden geleden opgericht op verzoek van de Nederlandse Uitdaging, de landelijke organisatie.

door Willemieke Steen

Marleen van Zwienen, manager van de Gorinchemse Uitdaging heeft inmiddels een groot bedrijvennetwerk opgebouwd. ,,Onze missie is om bedrijven uit te dagen maatschappelijk betrokken te ondernemen door stichtingen en verenigingen te ondersteunen. We koppelen onbenut potentieel bij bedrijven aan maatschappelijke organisaties met behoefte aan materialen, middelen en menskracht. Vraag en aanbod worden met gesloten beurzen uitgewisseld." Het plan is om dit jaar 50 matches te realiseren en in de korte tijd dat de Gorinchemse Uitdaging bestaat, hebben er al 41 succesvolle matches plaatsgevonden. Marleen vertelt: ,,De eerste match vond plaats tussen supermarkt Coop en de Voedselbank. De supermarkt doneert aan de Voedselbank producten waarvan de houdbaarheidsdatum dichtbij is. Zo is de supermarkt van de producten af en kan de Voedselbank er weer mensen mee helpen. Een ander mooi voorbeeld is de donatie van een printer en laptop van Fresh PC aan Humanitas (zie foto). We proberen verschillende partijen aan elkaar te verbinden en een soort knooppunt te zijn." Eén van de manieren waarop de Gorinchemse Uitdaging aan spullen komt, is door bedrijven te benaderen bij een verhuizing of verbouwing. De spullen komen terecht in de Spullenbank van de Uitdaging en kunnen vervolgens worden gekoppeld aan de vraag van maatschappelijke organisaties.

 

BEURSVLOER De Maatschappelijke beursvloer vindt plaats op donderdag 6 oktober van 17.00 uur tot 18.30 uur in het Gorcums Museum. Aanmelden is noodzakelijk, voor een evenwichtige verdeling worden 25 bedrijven en 25 maatschappelijke organisaties toegelaten op de beursvloer. De beursvloer bestaat uit vijf hoeken waar, net als op een echte beurs, hoekmannen en -vrouwen ervoor zorgen dat vraag en aanbod met elkaar in contact komen. ,,Alle partijen worden ondersteund in hun onderhandelingen. Als beide partijen het eens zijn over het aanbod en een passende tegenprestatie, dan wordt de match ter plekke door een notaris bekrachtigd", legt Marleen uit. De vragen gaan vooraf door een selectie en moeilijkere vragen die op de beursvloer naar voren komen, kunnen een vervolg krijgen in de Gorinchemse Uitdaging. Na afloop van de Maatschappelijke beursvloer worden de beste matches gepubliceerd.

 

w[www.gorinchemseuitdaging.nl