• FestiWal is nieuw in Gorinchem. Kamal hoopt op veel bezoekers.

    Eigen foto

Nieuw Gorinchems cultureel FestiWal

GORINCHEM Op zaterdag 24 augustus vindt een nieuw Gorinchems festival plaats: FestiWal. Op deze dag staan de stadswallen vol met kunstwerken, foodtrucks en marktkramen. Er is van alles te doen. ,,Het is leuk voor jong en oud'', vertelt Kamal Basu.

De bedenker van het gratis festival, Kamal Basu, wandelt elke dag op de Gorinchemse stadswallen met zijn golden retriever. ,,Ik zie de stadswallen als mijn achtertuin. Het is een heerlijke plek, en ik wilde er graag iets organiseren." Kamal heeft ervaring met het organiseren van festivals. Hij is verantwoordelijk voor Koningsdag in Gorinchem en heeft meegewerkt aan de Zomerfeesten. Verder heeft hij een eigen entertainment-bedrijf en werkt hij als diskjockey. ,,Ik dacht er eerst aan om een dancefestival op te stadswallen te organiseren, maar er is weinig ruimte. Toen kwam ik op het idee om verschillende pleintjes te creëren." Uiteindelijk heeft het dancefestival-idee plaats moeten maken voor het idee van 'FestiWal': een cultuurfestival met op elk pleintje verschillende activiteiten. Anderhalf jaar geleden kwam het idee en het is nu bijna zo ver. ,,Het was even puzzelen om de juiste datum te vinden, we wilden het niet tijdens de Zomerfeesten of middenin de vakantieperiode houden."

Op elf locaties, verspreid over de stadswallen, kunnen mensen de hele dag door dingen zien en doen. ,,Er is straattheater, een markt met kraampjes en er worden fotografieworkshops gegeven. Op verschillende plekken treden live-muzikanten op, en er is een escaperoom. Voor de kinderen zijn er allerlei workshops. Verder staan er foodtrucks zodat je een frietje of ijsje kunt kopen. Het is echt een feel good-festival." De bezoekers kunnen ervoor kiezen om de hele wal af te lopen en onderweg steeds te stoppen bij één van de pleinen, een wandeltocht van zo'n vier kilometer. Mensen kunnen ook rechtstreeks naar een plein gaan. ,,Elk plein heeft een beetje een eigen thema, zo is er een kinderplein en een kunstplein. Tussen de pleinen door, op de wandelpaden, staan straatartiesten. Je kan dan zomaar een jongleur of een clown op stelten tegen het lijf lopen." Overdag is het festival gericht op mensen van alle leeftijden, en 's avonds is er een programma voor volwassenen. Er is een buiten-bioscoop en een silent disco: hier danst iedereen met een koptelefoon op de muziek van de DJ van zijn of haar keuze.

Kamal heeft zijn netwerk gebruikt om artiesten, vrijwilligers, kunstenaars en muzikanten te regelen. ,,Het is leuk hoe enthousiast iedereen is. Ik ben heel dankbaar voor alle vrijwilligers. Het is voor hen een lange dag, en zonder hun hulp zou het festival niet door kunnen gaan. Verder ging de samenwerking met gemeente Gorinchem ook erg goed." Kamal verwacht zo'n drieduizend bezoekers. ,,We zijn flink aan het promoten. Het is een nieuw evenement, dus we moeten nog wel naam maken." Dit gebeurt al flink via sociale media. ,,Mensen reageren enthousiast, dus dat belooft veel. We hopen ook dat het mooi weer wordt, dat helpt ook altijd." Wat gebeurt er als het toch regent? ,,Dan zullen we gebruik moeten maken van tenten en dingen verplaatsen naar binnen. Maar daar hopen we niet op. Bij een zomers festival hoort een zomers zonnetje."

Kijk voor meer informatie op www.festiwal.nl.