Nieuw leefstijlprogramma voor volwassenen met diabetes

GORINCHEM Diabetes type 2 en overgewicht gaan vaak samen. Daarom komt Rivas Zorggroep vanaf woensdag 3 februari met een nieuw leefstijlprogramma voor volwassenen met diabetes type 2: Fit & Diabetes. In twaalf weken vinden deelnemers een betere balans tussen voeding, beweging en insuline. Tijdens beweeg-, voedings- en coachsessies gaan ze hiermee onder professionele begeleiding aan de slag.

Voor de ontwikkeling van het programma sloegen de diabetesverpleegkundigen, bewegingsdeskundige, diëtisten en psychologen van Rivas de handen ineen. ,,Voldoende bewegen en goede voeding spelen een belangrijke rol in het omgaan met diabetes", vertelt Margreet van Moerkerk, diabetesverpleegkundige bij het Beatrixziekenhuis. ,,We zien dat het voor veel mensen met diabetes type 2 een uitdaging is om daar de juiste balans in te vinden. Het vraagt om kennis, motivatie en discipline. Fit & Diabetes helpt hen daarbij."

Bij Fit & Diabetes gaan deelnemers samen actief aan de slag: in beweeg-, voedings- en coachsessies. Daarbij krijgen ze begeleiding en coaching van de professionals van Rivas. ,,Tijdens de beweegsessies werken we iedere week aan de basisconditie en -kracht", vertelt Niels den Dekker, bewegingsdeskundige bij Rivas. ,,In de voedingssessies kijken deelnemers samen met een diëtist nog eens goed naar hun voedingspatroon en is er aandacht voor waarom en van waaruit we eten. De coachsessies helpen de deelnemers met hun motivatie en discipline voor het veranderen en daarna vasthouden van hun gedrag."

Het programma Fit & Diabetes duurt twaalf weken en bestaat uit twaalf beweegsessies van één uur en zes voedingssessies en vier coachsessies van anderhalf uur. De beweegsessies vinden plaats op woensdagavond van 18.00 tot 19.00 uur in de grote oefenzaal op de afdeling Fysiotherapie van het Beatrixziekenhuis. De voedings- en coachsessies zijn op donderdag van 19.00 tot 20.30 uur.

Deelname aan Fit & Diabetes kost € 175,- per persoon. Voor meer informatie en aanmelden (minimaal tien deelnemers): www.rivas.nl/fit-en-diabetes. Na aanmelden neemt de diabetesverpleegkundige telefonisch contact op voor een intakegesprek.